O vydávání Babiše s Faltýnkem bude sněmovna nejspíš rozhodovat až po Novém roce

23.11.2017 22:41

Jestli dojde, nebo nedojde k vydání poslanců Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání, by se mohlo vědět v dalších týdnech, nebo dokonce až kolem Vánoc, či začátkem příštího roku.

O vydávání Babiše s Faltýnkem bude sněmovna nejspíš rozhodovat až po Novém roce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek a Andrej Babiš

Aby došlo ke konečnému rozhodnutí o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání, čekalo se na zvolení předsedy Poslanecké sněmovny, jímž se stál Radek Vondráček z hnutí ANO. Dále byla potřeba zvolit členy mandátpvého a imunitního výboru, který žádost o vydání projedná, na další zasedání přizve dotyčné poslance, aby se vyjádřili.

Právě rozhodování o vydání, či nevydání, by podle zákona mělo být na programu nejbližší schůze Sněmovny. Ta by se mohla sejít už příští týden, informovaly Novinky.cz.

Bývalá předsedkyně Sněmovny i mandátového a imunitního výboru Miroslava Němcová se domnívá, že budou padat žádosti o znovuvyslechnutí státního zástupce, vyšetřovatele, či opětovné nahlédnutí do policejního spisu. „Snaha jakkoli protahovat rozhodnutí tady určitě bude,“ sdělila.

Původní zdroj ZDE

Sněmovně davá doporučení k vydání, či k nevydání poslanců její mandátový a imunitní výbor. Přestože jeho doporučení a postoj není nijak závazný, tak jde o to, že s policejním spisem a s policejní žádosti se mohou seznámit pouze členové výboru.

Pokud tedy přijde nová žádost o nahlédnutí do spisu, bude nejspíše pražské policejní ředitelství postupovat jako v létě. To totiž odmítlo předat spis ze svých rukou a členové výboru se s ním mohli seznámit jedině v jeho sídle.

Určitě i proto poslanci doslova svedli boj o počet členů ve výboru. Mandátový a imunitní výbor má nakonec devatenáct členů. Z toho zástupci hnutí ANO, SPD a KSČM v něm mají zástupců jedenáct. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

20:45 Novotný končí v ODS. Ale nemlčí. „Je to akce Zahradila.“ A pak byl zase sprostý

Řeporyjský starosta Pavel Novotný skončí v ODS, shodlo se na tom předsednictvo strany, v úterý večer…