OBSE zakázala jakýkoli pohyb zbraní odsunutých z donbaské fronty

24.10.2015 15:06

Jakékoli pohyby těžké bojové techniky odsunuté z fronty na východě Ukrajiny budou během příštích čtyř měsíců považovány za porušení minských mírových dohod. Oznámila to v Doněcku s odvoláním na slova zástupce šéfa evropské pozorovatelské mise Alexandera Huga povstalecká agentura DAN. Odsun těžké bojové techniky v těchto dnech dokončují obě znepřátelené strany, hotovo má být během zhruba tří týdnů.

OBSE zakázala jakýkoli pohyb zbraní odsunutých z donbaské fronty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Plakát žádající pomoc Donbasu

"Technika nesmí být vyvezena z míst týlového uskladnění v příštích čtyřech měsících. Jakýkoli její pohyb bude považován za porušení mírových dohod," řekl Hug v Doněcku. Na odsun a skladování těžké techniky budou nadále dohlížet kontroloři Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). "Žádné výjimky nebudou," upozornil Hug.

Dohoda o stažení těžkých zbraní z donbaské fronty se od února letošního roku rodila těžko, ještě obtížnější je ale její realizace. Podle platného scénáře, upřesněného v září, mají být v první etapě staženy tanky, což už se podle ukrajinského i povstaleckého tisku stalo. Do zhruba poloviny listopadu by mělo být úplně odsunuto dělostřelectvo, granátomety a minomety.

Podle Huga nebude považováno za porušení mírových dohod, pokud se odsunutá technika v místech uskladnění bude opravovat. Jakýkoli převoz, byť do armádních opraváren, musí ale podléhat předběžnému schválení OBSE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…