ODS: S Babišem nejdeme. Spoustu toho nasliboval, tak ať si to splní sám

24.10.2017 14:03

Předseda ODS Petr Fiala na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany opakovaně prohlásil, že ODS nevstoupí do koalice s šéfem hnutí ANO Andrejem Babiše. Babiš toho prý lidem hodně nasliboval a je na něm, aby to teď splnil. ODS mu v tom prý v žádném případě pomáhat nebude.

ODS: S Babišem nejdeme. Spoustu toho nasliboval, tak ať si to splní sám
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

ODS již má ustavený nový poslanecký klub. Stejně jako v minulém období ho i tentokrát povede Zbyněk Stanjura a bude mít k ruce několik místopředsedů. Mezi jinými poslaneckého matadora Marka Bendu a Janu Černochovou.  

Vzhledem k tomu, že večer proběhne jednání mezi ODS a ANO o případné spolupráci na vládní úrovni, kterou by podle vlastních slov upřednostnil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, odpovídal Fiala především na otázky, zda ODS nakonec přeci jen nekývne na koaliční spojení s vítězem voleb. Fiala tuto možnost kategoricky odmítl, a to i pokud jde o toleranci menšinové vlády.

„Hnutí ANO jednoznačně vyhrálo volby, hnutí ANO tady naslibovalo, co všechno dokážou, tak je na hnutí ANO, aby začalo vyjednávat o vládě a snažilo se najít pro svůj postup podporu. Postup ODS je jasný. My jsme ho řekli i přede volbami, my ho říkáme i po volbách a myslím, že by si na to všichni měli zvyknout. My s hnutím ANO o vládě vyjednávat nebudeme, a když říkám, že nebudeme, tak to ani o žádné podobné formě podpory. Pro Občanskou demokratickou stranu je dnes jediným bodem jednání s hnutím ANO uspořádání Poslanecké sněmovny.“ zdůraznil Fiala.

Na tutéž otázku odpovídal ještě dvakrát a odpověděl totéž. ODS s Babišem spolupracovat nebude. Poslanecký klub ODS se na tom prý jasně shodl.

Přes média také odmítl vzkazovat dalším pravicovým politikům, zda přistoupí na nabídku končícího předsedy TOP 09 Miroslava Kalousek o utvoření případného středopravého bloku politických stran. Fiala si o tom prý napřed promluví s ostatními politiky a nehodlá jim před tím nic vzkazovat přes média.

Stanjura doplnil, že se sice bude mluvit o obsazení Sněmovny, ale podstatnější přece bude, kdo zasedne v koalici, protože většinová koalice si v zásadě ve Sněmovně prosadí, co uzná za vhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…