ODS a Piráti jásají. V novém průzkumu se pohnuli o několik desetin

04.02.2024 13:50 | Monitoring

V lednu by parlamentní volby vyhrálo hnutí ANO, které by získalo 33,4 % hlasů. Výrazně zaostává ODS, která by byla druhá s 13,2 %, třetí by skončili Piráti, které by volilo 11,3 % voličů, vyplývá to z volebního průzkumu pro CNN Prima News společnosti STEM. Lidovci by zůstali mimo Sněmovnu.

ODS a Piráti jásají. V novém průzkumu se pohnuli o několik desetin
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Pokud by se volby konaly v lednu, dostalo by se do Poslanecké Sněmovny celkem šest politických subjektů.

S výrazným náskokem by skončilo hnutí ANO s 33,4 %. Druhá se umístila ODS s 13,2 % a třetí příčka patří Pirátům, které by volilo 11,3 % voličů, od podzimního šetření strany mírně posílili.

SPD by podpořilo 10 % voličů. Páté místo by získali Starostové se 7 %. Do Sněmovny by se také těsně dostala TOP 09 s 5 %.

Těsně pod zmíněným pětiprocentním prahem do dolní komory se pak nachází KSČM, která oproti předchozím volebním modelům posílila na 4,8 procenta. O něco hůře si pak vede SOCDEM (dříve ČSSD) s 3,1 procenty. Velký sešup dolů zažila především vládní KDU-ČSL – kdyby se rozhodla kandidovat sama do Sněmovny, podpořilo by ji jen 2,7 procenta voličů, ukázal volební průzkum pro CNN Prima News společnosti STEM.

V obecných stranických preferencích 35,7 procenta dotázaných uvedlo, že by hlasovalo spíše pro opoziční subjekty. Téměř 25 procent lidí by zase dalo přednost vládním stranám. Určitou roztříštěnost pak podtrhuje 9,4 procenta voličů, kteří by hodili svou obálku do urny mimoparlamentním stranám.

Lidovcům by se na záda musela dívat Přísaha (2,6 procenta) či Zelení (2,6 procenta). Svobodní překonali se svými 1,7 procenta i Trikolóru (1,4 procenta). Hnutí PRO Jindřicha Rajchla by nakonec nedosáhlo na státní příspěvek, jelikož by mu dalo hlas jen 0,7 procenta voličů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Voliči, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNechtík , 04.02.2024 16:41:29
současné ODS i ostatních vládních stran je musí volit už jen buď ze zvyku nebo protože mají kvůli něčemu strach. Jinak si nedovedu vysvětlit proč volí nejhorší vládu za posledních několik desítek let.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…