3 promile měl Ukrajinec při bouračce. „Každý týden něco.“ Hrozí msta

17.10.2023 11:11

3 promile měl Ukrajinec v Plzni po bouračce, kterou zavinil. Nejde o izolovaný případ, lokální novináři podobných zpráv přinášejí řadu. A nejde jen o dopravní nehody, ale o skutečnou kriminalitu. „Téměř každý týden řešíme nějaké přestupky či trestné činy Ukrajinců,“ sdělil policista z Plzeňského kraje, kde je díky přítomnosti montoven vysoká koncentrace cizinců. A sociology i politiky to začíná znepokojovat: Ze strany českých občanů už hrozí i odvetné akce, čili msta.

3 promile měl Ukrajinec při bouračce. „Každý týden něco.“ Hrozí msta
Foto: FCB
Popisek: Policie ČR

Opilý Ukrajinec měl v pondělí v půl osmé ráno způsobit v Klatovech vážnou dopravní nehodu, kdy dodávka najela na střed kruhového objezdu, načež se převrátila na bok. Hlášena byla zranění tří osob, dvě z nich byly zaklíněné pod převrácenou dodávkou, informovala Krimi-Plzeň.

Na místo musel pro zraněné letět vrtulník Letecké záchranné služby České republiky. Zasahovali také hasiči, kteří hydraulickým zařízením nadzdvihli dodávku a osoby pod ní uvíznuté vyprostili a místo nehody zajistili včetně provedení protipožárních opatření.

Anketa

Vítáte konsolidační balíček, který vláda protlačila Sněmovnou?

2%
96%
hlasovalo: 31656 lidí

„Muž a žena narození v letech 1967 a 1976 byli oba se středně těžkými zraněními, ale při vědomí, letecky transportováni na Akutní příjem Fakultní nemocnice Lochotín. Muž narozený v roce 1990 byl kvůli vyloučení skrytých zranění a pro vážný mechanismus nehody transportován pozemní cestou tamtéž,“ informovala tisková mluvčí záchranářů.

Tisková mluvčí policie uvedla, že za nehodou stála opilost ukrajinského řidiče: „Řidič narozený v roce 1990 jel ve směru od obce Kal na Klatovy a v důsledku nepřizpůsobení rychlosti narazil do kruhového objezdu, kde vyjel až na jeho střed a s vozidlem se převrátil. Při dechové zkoušce na alkohol řidič nadýchal tři promile.

Jedná se již o několikátou zprávu o přečinech Ukrajinců, o kterých Krimi-Plzeň informovala. Na konci srpna Krimi-Plzeň informovala například o zahájení trestního stíhání Ukrajince obviněného ze spáchání přečinu ublížení na zdraví a výtržnictví.

V září pak Krimi-Plzeň zveřejnila zprávu o napadení několika mladých lidí v Rokycanech, ke kterému vyjíždělo několik hlídek policie.  Skupina mladých lidí – dva chlapci a dvě dívky – se vraceli domů, když je dvě jiné dívky požádali o pomoc s tím, že je dva Ukrajinci pronásledují a obtěžují.

„Stalo se to mně a mým přátelům v noci ze soboty na neděli 17. září v Rokycanech. Byli jsme naprosto bezdůvodně napadeni Ukrajinci poté, co jsme se zastali dvou holek, které nás poprosily o pomoc, protože ti Ukrajinci je pronásledovali a obtěžovali. Ve vší slušnosti jsme je požádali, aby toho nechali a už to začalo. První rána zezadu přistála patnáctiletému Lukášovi a vůbec jim nevadilo, když jsme jim do rány přišly i my holky,“ uvedla pro Krimi-Plzeň jedna z napadených dívek. Dívkám, kterých se skupina zastala, nebylo ještě ani 15 let.

Na konci září vyjela policejní hlídka na oznámení o voze Volkswagen Passat, jehož řidič nezvládal řízení. Řídil Ukrajinec, policistům nadával do „českých zm*dů“ a „proruských k*nd“. Krimi-Plzeň sdílela i necenzurované video ukrajinského řidiče, který řekl: „Natoč si mě ty kundo česká“. Řidič nadýchal 3,01 promile, uvedla tisková mluvčí policie.

Nejaktuálnější je dále i případ, kdy muž ukrajinské národnosti zmlátil ženu z Moldavska, strčil jí do přirození pyrotechnickou petardu a odpálil ji. Poranění ženy si vyžádalo hospitalizaci v nemocnici. Okresní soud Plzeň-sever šestatřicetiletého Ukrajince poslal do vazby z obavy, že by mohl mařit trestní řízení a pokračovat v trestné činnosti. Obviněn byl z těžkého ublížení na zdraví a hrozí mu až deset let vězení.

Mluvčí plzeňské fakultní nemocnice, do které ženu obviněný sám dovezl a lhal o příčinně jejího poranění, Gabriela Lavrová sdělila, že pacientka je nyní už mimo ohrožení života.

Nenávist vůči Ukrajincům narůstá

O tom, že s sebou příliv cizinců přináší i nárůst kriminality, nedávno vyšel článek na iDNES.cz. Spolu se zvýšením kriminality přibývá i ostrých reakcí proti uprchlíkům z Ukrajiny. Článek informoval, že sociologové upozorňují, že Plzeňsko může být varováním před tím, co se odehrává v celé společnosti. Na Plzeňsku žije téměř dvakrát více cizinců, než je průměr České republiky. Před začátkem války žilo v Plzni a okolí zhruba 44 tisíc cizinců, dnes je tomu dvakrát více. Je to dáno i velkým množstvím fabrik a montoven, které cizince (Ukrajince, Bělorusy nebo Moldavany) zaměstnávají.

„Plzeňsko a podobné regiony v zemi, kde je dlouhodobě vyšší koncentrace cizinců, mají problémy s cizinci už roky. Téměř každý týden řešíme nějaké přestupky či trestné činy Ukrajinců. Časté jsou také jejich vzájemné bitky poté, co pijí alkohol, kdy mnohdy tyto incidenty končí napadením i třeba s nožem v ruce,“ uvedl jeden z policistů pro iDNES.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí

Nenávist vůči cizincům, hlavně Ukrajincům, tak na Plzeňsku rychle stoupá. „Jsou to drobné případy a pak přijde jeden, který bude rozbuškou pro velkou odvetnou akci, kdy se lidé rozhodnou jít pomstít. Varujeme před tím v podstatě už od té doby, co do Česka váleční uprchlíci míří a Plzeň je přesně místem, kde protiukrajinské nálady mohou bouchnout kvůli dlouhodobému nedostatečnému řešení bezpečnostní situace,“ předpověděl sociolog Jan Lukášek.

Za rok 2022 se v České republice odehrálo 242 trestných činů z nenávisti. Z nich 78 bylo namířeno proti Ukrajincům. Od ledna do září 2023 se jich odehrálo již 80. Za trestné činy pak bylo v České republice odsouzeno 5,5 tisíce cizinců, z toho 1607 Ukrajinců.

Nesouhlas s vládní podporou Ukrajiny

Naštvání na Ukrajince může pramenit i z nesouhlasu s vládními kroky ohledně podpory Ukrajiny. Z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění z června a července 2023 vyplývá, že 54 % respondentů nesouhlasí s kroky vlády podporujícími Ukrajinu ve válce s Ruskem – 24 % z nich s kroky vlády rozhodně nesouhlasí, 30 % spíše nesouhlasí.

Rozhodně s kroky vlády souhlasí jen 18 %, spíše souhlasí pak dalších 28 %. Tři procenta respondentů uvedla, že neví. Oproti průzkumu z února a března nesouhlas Čechů s vládním kroky stoupl o 3 procentní body.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hrdinové , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBohuslav Šafař , 17.10.2023 11:48:44
Hrdí UK bojovníci utekli před nepřítelem a za podpory vykulence a fialového umaštěného hnusu tady mávají žlutomodrýma hadram a dělají brajgl.

|  19 |  0

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…