ODS hromadí moc, píše tisk o slučování a strefuje se do Kuby

06.12.2012 6:48

Riskantní kumulace moci a návrat "politické klaky" Martina Kuby. Tak komentují čtvrteční Hospodářské noviny plánovanou výměnu vládních křesel pod taktovkou občanských a liberálních demokratů.

ODS hromadí moc, píše tisk o slučování a strefuje se do Kuby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova ministerstva dopravy

"Není sebemenší důvod myslet si, že Karolína Peake nebo kdokoliv jiný z LIDEM povede obranu lépe než ODS a že dopravě prospějí ochranná modrá křídla občanských demokratů. Smyslem přesunu se tedy jeví být spíše ona kumulace moci, a to evidentně s dlouhodobým účinkem," píše komentátor deníku. Pozastavuje se nad tím, že nové velké hospodářské superministerstvo, které má vzniknout sloučením ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu, má mít na starosti Martin Kuba.

"Ten Kuba, který byl ještě na začátku Nečasovy vlády premiérem považován za spojku jihočeské 'podnikatelsko-politické' klaky, která v politice nevidí veřejnou službu, nýbrž právě úžasnou možnost pro soukromý byznys," píše. Velmi pozoruhodné podle něj je i to, že proti přesunutí dopravy pod střechu průmyslově-obchodního ministerstva není ani opozice. "Pravice i levice (včetně KSČM) se zjevně shodnou v tom, že český průmysl, energetika a stavebnictví si zaslouží společné politické zajištění. Je to opravdu jen a jen pro vyšší výkonnost českého hospodářství, nebo je v tom tradiční příchylnost politiků k penězům, kde platí: čím více peněz ovládám, tím mám větší moc?," komentují chystané přesuny ve vládě Hospodářské noviny.

Peake byla obrana vnucena, ODS touží po dopravě

Podobně vidí situaci autor sloupku Lidových novin. Na první pohled je podle něj ministerstvo obrany na druhé koleji a nástup Peake do ministerského křesla vypadá neadekvátně. "Proč se má silový resort vyklízet pro předsedkyni strany čítající 70 členů?... Ale ve skutečnosti je to složitější: Peake byla obrana víceméně vnucena. Ta rošáda se koná za riskantního předpokladu, že Vondra na obraně stihl dokončit zavedení nových pořádků a teď už tam půjde hlavně o údržbu, a koná se proto, že občanští demokraté zatoužili po resortu dopravy," konstatuje.

Připouští, že zeštíhlování státní správy Petr Nečas sliboval ještě v opozici, ale důležitý je podle něj i kontext, v němž se sliby naplňují. "Armáda má na investice sedm miliard ročně, doprava dík unijním fondům několikanásobek. ODS už se pomalu posouvá na pozice, z nichž bude dohlížet na modernizaci železničních koridorů a stavbu dálnic a tvářit se, že nakopává ekonomiku," píše autor sloupku Lidových novin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane, čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

5:00 „Magdo Vášáryová, tak se vám to líbí?“ Ivan Vyskočil se neudržel. Účtuje za Fica

NEDĚLNÍ RÁNO S IVANEM VYSKOČILEM „Atentát na slovenského premiéra. Šokující zpráva! Média podsouvají…