Obama přiletěl postavit Brity do latě. A takto se mu vysmál populární starosta Johnson

22.04.2016 7:11

Americký prezident Barack Obama dnes navštíví u příležitosti oslav 90. narozenin královny Alžběty Velkou Británii. Vedle gratulace však hodlá podpořit setrvání země v Evropské unie. Naopak šéfka Národní fronty Marine Le Penová navštíví britské ostrovy příští měsíc, aby podpořila brexit.

Obama přiletěl postavit Brity do latě. A takto se mu vysmál populární starosta Johnson
Foto: Worldpress.com
Popisek: Britská královna Alžběta II.

Levicový americký prezident se nijak netají, že přijel nejenom pogratulovat britské královně k životnímu jubileu, ale také podpořit dva měsíce před referendem příznivce setrvání země v Evropské unii. Tuto skutečnost v posledních dnech ostatně tvrdě kritizoval londýnský starosta Boris Johnson, který se postavil do čela kampaně za brexit. „Je skutečně velmi bizarní, že nás nabádají k setrvání v EU právě Američané, kteří by se přitom sami své suverenity nikdy nevzdali.“

Obama tak zároveň podpoří Cameronovu vládu, která se oficiálně staví proti brexitu, byť zdaleka ne všichni ministři zastávají stejný názor. Vláda nicméně minulý týden rozeslala britským domácnostem informační leták, ve kterém voliče „strašila“ před následky brexitu. Konzervativní deník The Telegraph takový způsob vedení kampaně za setrvání země v Evropské unie odsoudil a stejně tak se vyjádřilo mnoho jeho čtenářů. Většina z nich poukazovala na to, že vládní kampaň je neobjektivní.

Postoje Davida Camerona k referendu jsou dostatečně známy, v posledních dnech se k hlasování o budoucnosti země v EU vyjadřuje také ministr financí George Osborne. Ten označil odchod z EU za „čirou fantazii“. „Jmenujte mi aspoň jednoho významného světového politika či významný mezinárodní subjekt, který by podporoval odchod naší země z Evropské unie,“ cituje deník The Financial Times britského ministra financí.

Osborne má do jisté míry pravdu, protože většina světových politiků i mezinárodních institucí Brity před odchodem z EU spíš odrazuje. Mezinárodní měnový fond ve své nedávné zprávě varoval, že by tím země přišla o zahraniční investice a v konečném důsledku by se zvýšila nezaměstnanost. Podobně argumentovala ve výše zmíněném informačním letáku také Cameronova vláda. Mezinárodní bezpečnostní experti zase hovoří o tom, že by země byla v případě brexitu více zranitelná.

Přesto se britský ministr financí částečně mýlí, protože jeden významný evropský politik brexit přece jenom podporuje. Je jím šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová. Její mluvčí ve středu oznámil, že si Le Penová přeje odchod Velké Británie z EU, protože by tak mohla být následně usnadněna cesta k tomu samému kroku v případě Francie. Mluvčí také dle The Financial Times potvrdil, že se Le Penová chystá na konci května osobně podpořit příznivce brexitu.

Le Penová se již zavázala k tomu, že pokud se jí příští rok podaří zvítězit v prezidentských volbách, uspořádá do šesti měsíců referendum, kde se budou moci o budoucnosti své země v EU vyjádřit také Francouzi. „Bylo nám řečeno, že si Evropa nevede příliš dobře, a proto potřebujeme více Evropy. Souhlasí s tím ale francouzští voliči? Nejlepší způsob, jak to zjistit, je uspořádat referendum,“ cituje The Financial Times Le Penovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…