Obama se chystá na Kubu. Disidenti mu to ale mohou „zavařit“

20.03.2016 9:13

Prezident USA Barack Obama dnes v podvečer našeho času zavítá na Kubu. Bude prvním prezidentem sedícím v Bílém domě po 88 letech. Mnozí Kubánci to oceňují, ale najdou se i takoví, kterým se Obamovo počínání ani trochu nelíbí. Jde o kubánské disidenty, kteří Obamu obviňují, že svou návštěvou jen upevňuje pozice režimu. A ti mu to mohou zavařit.

Obama se chystá na Kubu. Disidenti mu to ale mohou „zavařit“
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

Kubánský komunistický režim popírá, že by na ostrově existovali nějací političtí vězni. Podle disidentů je jich asi osm desítek. Zřejmě nejznámější bojovník za klidská práva na Kubě Elizardo Sánchez k návštěvě z Bílého domu prozradil, že disidenti dostali nařízeno zůstat doma a k Obamovi se ani nepřiblížit. Zprávu přinesla ČTK.

Disidenti doufají, že Obamova cesta na ostrov povede k výrazné změně chování komunistického režimu. Může se to stát. Někteří odpůrci režimu však poukazují na to, že Obama pozice Raula Castra spíše posílí, protože ho ukáže v lepším světle. Vůdkyně Dam v bílém, jak si říkají manželky politických vězňů, Berta Solerová má za to, že v tuto dobu je návštěva amerického prezidenta velmi nevhodná, protože se poměry na ostrově nezlepšují.

„Solerová hodlá počkat na Obamův projev a teprve po něm se rozhodne, jestli přijme jeho pozvání na schůzku na americké ambasádě v Havaně v úterý. Kdyby Solerová na setkání nepřišla, znamenalo by to pro Obamu značnou nepříjemnost. Obama považuje sbližování s Havanou za jeden z úspěchů své zahraniční politiky, ale republikáni ho kritizují, že pomáhá kubánské diktatuře,“ píše ČTK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …