Občané chtějí rozhodovat o zákonech, vyplývá z průzkumu

07.03.2012 13:28

Stále více Čechů chce, aby i o zákonech a mezinárodních smlouvách rozhodovali přímo občané, a ne politici. Vyplývá to z únorového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM). Od roku 2010 se zvýšil podíl příznivců přímé demokracie při schvalování zákonů o polovinu, a u mezinárodních smluv dokonce dvojnásobně. Většina obyvatel ČR by ovšem rozhodování v těchto případech stále nechala na volených zástupcích a občanům svěřila významnější roli jen v místních otázkách.

Občané chtějí rozhodovat o zákonech, vyplývá z průzkumu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil

Při průzkumu letos v únoru uvedlo 30 procent dotázaných, že o významných zákonech by měli rozhodovat sami občané republiky. V únoru 2010 by přitom dalo takovou pravomoc lidem jen 19 procent Čechů. Mezinárodní smlouvy by letos nechalo schvalovat občany země 21 procent lidí, kdežto před dvěma lety s tím souhlasilo pouze devět procent dotázaných. Dvě třetiny Čechů ale nadále chtějí, aby o zákonech rozhodovali politici. V případě mezinárodních smluv by nechaly hlavní slovo voleným zástupcům celé tři čtvrtiny lidí.

Jednoznačně pro přímé rozhodování občanů jsou Češi v místních otázkách. Celých 83 procent dotázaných zastává tento názor. Občané by podle 58 procent lidí měli rozhodovat také o významných celospolečenských otázkách. Tento podíl se za poslední roky příliš nezměnil.

Vysokoškoláci by to nechali na politicích

Hlavní slovo při rozhodování by politikům svěřili nejochotněji lidé, kteří uvedli, že je jejich životní úroveň dobrá. Naopak lidé se špatnou životní úrovní své domácnosti by chtěli rozhodovat sami. Politiky upřednostňují častěji příznivci ODS a TOP 09, vysokoškolsky vzdělaní lidé by ponechali voleným zástupcům hlavně rozhodování o zákonech a mezinárodních smlouvách.

Průzkum provádělo CVVM letos v období od 6. do 13. února. Zúčastnilo se jej 1054 obyvatel České republiky starších 15 let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…