Občané se naštvou a začnou zabíjet? Petr Robejšek rozvinul svá slova

13.04.2017 10:02

Analytik a zakladatel strany Realisté Petr Robejšek poskytl obsáhlý rozhovor, který se objevil na webu Reflex.cz. V něm představil ambice Realistů a především pohovořil o vzpouře proti mainstreamu, která podle něj musí nastat. A čím více politici budou možnosti vzpoury omezovat, tím horší potom bude.

Občané se naštvou a začnou zabíjet? Petr Robejšek rozvinul svá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

„Třicet procent voličů chce jít k volbám a nemá koho volit. Takže bychom chtěli získávat lidi právě z tého skupiny,“ ujistil Robejšek moderátora hned na začátku. Po čtyřech a půl měsících bez výraznější kampaně je podle něj strana z 0,3 na 2,5 procentech, což naznačuje její potenciál.

Při dalším výkladu pak tyto průzkumy zpochybnil, což moderátora zaujalo a ptal se, jestli jsou průzkumy „cinknuté“. „Ne, jsou chybné ze své podstaty,“ myslí si politolog. Potom se po dotazu na případné předvolební spojenectví opřel do všech tradičních stran, které by podle něj nemohly Realistům příliš přinést. „My je považujeme spíše za muzeální. Jejich přístupem, personálem, i chováním,“ vysvětlil. Realisté jsou naopak podle něj moderní.

Předvolební spojenectví navíc vnímá jako velmi problematické i kvůli dvojnásobnému limitu, kterého musí koalice dosáhnout. I spojenectví lidovců se Starosty proto považuje za chybu.

Moderátor se pak Robejška vyptával na heslo realistů „Ubráníme zemi“ a zajímalo jej, před čím. „Před tím, před čím je třeba bránit celou Evropu,“ ujistil Robejšek. V první řadě před migrační vlnou, ale i před dalšími bezpečnostně-politickými výzvami. „Nejakutnější problémy se týkají bezpečnosti,“ uvedl.

Anketa

Zlepší se do konce tohoto roku vztahy mezi USA a Ruskem?

28%
hlasovalo: 2228 lidí

Pak se moderátor vyptával na jeho rozpory v představách o daňovém zatížení, když před dvěma lety vykládal, že je třeba zdanit bohaté, a nyní Realisté podporují rovnou daň. Robejšek vysvětloval, že při slovech o zdanění bohatých myslel na celosvětový kontext, zejména na USA, kde jsou nůžky mezi bohatými a chudými roztažené nejextrémněji. „Moje ideologie je realistická. Takže nehledám univerzální řešení, ale vždycky se dívám, jaká je situace. A situace, která dneska platí, se zítra může změnit,“ vysvětluje.

„Po sněmovních volbách přijdou prezidentské. Půjdete do nich?“ zajímalo moderátora. Robejšek řekl, že základem jsou nyní volby sněmovní. „Já chci, aby věci rostly organicky, aby se dělal nejprve první krok a pak teprve druhý a třetí,“ vysvětlil. 

A pak situaci ještě více zamotal slovy: „Ale já nikdy neříkám nikdy.“ A na dotaz moderátora znovu řekl, že realistické myšlení nesmí vylučovat žádnou možnost.

Pak se debata stočila na Robejškova slova, která přinesly i ParlamentníListy.cz, že s každým dalším atentátem si lidé budou více uvědomovat, že i oni umí zabíjet. „Evropané jsou civilizovaní, Evropané jsou narkotizovaní konzumem, Evropané si odvykli bránit se a bojovat. Ale v lidském genu ten pud je. Takže když jde o život mé rodiny nebo můj, tak se rozpomenu, že patřím k tomu druhu, který také umí zabíjet,“ vysvětloval.

Umírnění muslimové, kterých je drtivá většina, se podle něj budou muset také nad situací zamyslet a udělat si sami pořádek ve své komunitě. „Kvůli sobě, aby nebyli přiřazováni k těm špatným. Protože ten člověk, kterému se něco hrozného stane a nevidí nic jiného než pomstu, se potom neptá,“ varoval.

A pokud by Evropská unie ve své starostlivosti lidem sebrala osobní palné zbraně, dá se podle něj očekávat, že frustrovaní Evropané si pro svůj boj budou vybírat stejné prostředky, které jsou nyní používány proti nim. „V normální společnosti je standardní podíl lidí chovajících se průměrně a lidí chovajících se extrémně. Ale když nastane výjimečná situace, tak se začne i ten průměr chovat extrémně. To se děje při válečných konfliktech, ale i dalších příležitostech,“ vysvětloval politolog.

„Lidé, zastávající národněji orientované, z mainstreamu vybočující postoje, jsou stigmatizováni,“ pokračoval s tím, že v západních společnostech je tato stigmatizace extrémní a i u nás roste. „Nacionalisté, populisté, fašisté – ty etikety všichni dobře známe. Jsou cenzurováni na internetu, takže je zřejmé, že tito lidé se cítí potlačováni,“ vysvětlil.

Na dotaz moderátora, co tyto lidi omezuje, vysvětlil: „Politická korektnost, která se v extrémních případech promítá i do zákonů.“ Tuto korektnost podle něj představují mainstreamové politické a mediální struktury. „Jsou to ti, kteří mají privilegium mluvit ke společnosti a mluvit o společnosti. Tito lidé ale mluví především za své osobní zájmy. A ve svých analýzách nezahrnují celé spektrum názorů ve společnosti, naopak je opomíjejí, a dokonce stigmatizují a potlačují,“ vysvětlil.

Moderátor poznamenal, že je to hodně skeptická představa. „Ne, to je představa o tom, jak dnešní společnost funguje,“ oponoval Robejšek. Stačí si podle něj přečíst jakoukoliv veřejnou diskusi. „Dneska je ten problém, že ať občan zvolí jakoukoliv stranu, tak dostane vždycky tu samou vládu,“ pokračoval. „To, co se odehrává ve společnosti, je v politice reflektováno jenom minimálně,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …