Občanská válka v Sýrii musí být ukončena, má jasno premiér

01.10.2015 13:35

Kvóty byly přijaty. Takové bylo resumé ze summitu ministrů vnitra, kdy Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko byly přehlasovány. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se k migrační krizi vyjádřil v rámci schůze Poslanecké sněmovny, a to po příjezdu z otevření průmyslové zóny na Žatecku.

Občanská válka v Sýrii musí být ukončena, má jasno premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Silové řešení v takovýchto věcech je neprozíravé. Může to podceňovat nárůst extremismu a nesnášenlivosti,“ uvedl Sobotka s tím, že toto rozhodnutí nepředstavuje systematický krok v řešení uprchlické krize.

Česká republika je dle premiéra Sobotky přesvědčena, že kvóty nic nevyřeší. I přesto bude nyní rozhodnutí na summitu ministrů vnitra EU respektovat, neboť se domnívá, že se pro přijetí kvót udělalo maximum. „Neuspějeme s politikou hysterie. Jediným řešením je konstruktivní debata a spolupráce založená na evropských hodnotách. Nepůjdeme stejnou cestou jako Slovensko,“ dodal Sobotka s tím, že z této pozice bude opět vyjednávat. 

„Jsme teprve na začátku. Skutečnou práci máme teprve před sebou,“ konstatoval s tím, že není možné se nechat vyloučit z debaty. „Neměli bychom podnikat kroky, které by oslabily naši vyjednávací pozici v rámci EU,“ doplnil.

Z důvodu toho, abychom se vyhnuli konfliktu či nepředvídatelným komplikacím, je nutné posílit ochranu vnějších hranic České republiky, zkonstatoval Sobotka a zhodnotil včerejší cvičení policie a armády.

Podle Sobotky je rovněž důležité pomáhat přímo v místech konfliktu. „Naše nadzvukové letouny gripen pomáhají chránit vzdušný prostor NATO, oni pak mohou uvolnit své síly na boj proti Islámskému státu,“ podotkl. Neopomněl ani na pomoc, kterou poskytujeme v rámci humanitárních akcí. „Počet uprchlíků ze Sýrie narůstá a hrozí humanitární krize velkého rozměru. Západ musí najít cestu k dohodě s Ruskem ve vztahu k Sýrii, a musí být ukončena tamní občanská válka,“ hřímal Sobotka.

„Jedinou cestou pro Českou republiku je racionální přístup. Je potřeba silnější zahraniční evropská politika. Je důležité silnější angažmá NATO,“ uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…