Schwarzenberg: Byli jsme demokratickým způsobem přehlasováni, tak to račme přijmout

01.10.2015 13:01

Projev na 30. schůzi Poslanecké sněmovny dne 1. 10. 2015

Schwarzenberg: Byli jsme demokratickým způsobem přehlasováni, tak to račme přijmout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Pane předsedající, paní poslankyně, páni poslanci. Pokud jsem správně informován, tak se zde nacházím v Poslanecké sněmovně České republiky, která byla zvolena demokratickým způsobem a řídí se také demokratickými pravidly. A teď poslouchám celé dopoledne, jak se tady rozčilujeme nad tím, že jsme byli v Evropě přehlasováni. Je to nepříjemné. Já jsem sám proti kvótám, které považuji za nesmyslné, to je pravda. A řekněme také, že v dobrém partnerském vztahu, to, co poskytujete milerádi dobrovolně, co je sem vnášeno, nevnímáte zrovna jako pokrok.

Nicméně jsme byli demokratickým způsobem přehlasováni, a jsme členy Evropské unie, tak račme to přijmout, místo abychom tady trávili čas nepřetržitým remcáním, což nám vůbec nepomůže. Ano, když jsme vstoupili do Evropské unie, když jsme podepsali Lisabonskou dohodu a všechno, tak jsme přijali jistá pravidla chování v Evropské unii. Ano, teď jsme proti tomu protestovali, byli jsme proti tomu, ale byli jsme přehlasováni. Tak promiňte, tohle musíme také přijmout.

Uvědomujeme si, že Evropská unie je demokratické společenství a tudíž trvá na všech pravidlech. Ovšem mohli jsme tomu předejít, kdybychom – to byl můj návrh minulý rok – tehdy už přijali dostatečný počet nejohroženější uprchlíků ze Sýrie, křesťanů atd., kdybych už tehdy prokázali svou vstřícnost, tak bychom asi nevyprovokovali kvóty. Ale pouze jsme jenom říkali ne ne ne ...

Taky jsme to pak vyprovokovali. To bych rád všem zde připomněl. Ještě jednu malou poznámku. Pan ministr vnitra v poslední době se snaží krýt záda svému ministerskému předsedovi siláckými výroky vůči Evropské unii, vůči Spolkové republice a vůbec v souvislosti s kvótami. Doporučuji tohoto nechat. Sociální demokracie je přece jenom celkem demokratická strana. A ujišťuji vás o tom, že demagogové a strany vůdcovského typu budou vždycky úspěšnější. Jsem starý muž a vím, že v této soutěži demokratická strana nemůže vyhrát. Připomínám vám, co jsem viděl.

Připomínám jenom, když Sarkozy ve Francii chtěl býti radikálnější než madam Le Pen, ta přidala a vyhrála, když demokratické strany v Rakousku chtěly býti stejně odmítavé vůči cizincům jako svobodomyslní, tak svobodomyslní přidali a pořád přibývají na hlasech. Ne, jedině jasný odpor hned ze začátku, ne přizpůsobení se nám pomáhá. Prosím, na to pamatujte.

Děkuji, už jsem skončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě