Obchody a benzín v klidu. Ale... Chorvatské hospody pálí naplno

19.06.2023 9:14

CENY V CHORVATSKU Obchody s potravinami v podobné cenové hladině jako v Česku, benzín jen nepatrně dražší. Potud by poslední „hlášení“ z Chorvatska nechalo návštěvníka v klidu. Chorvatské restaurace však mohou být jiný případ. V turisticky atraktivních oblastech „pálí“ ceny naplno. Lze tedy najít kuře s omáčkou za v přepočtu 370 Kč či biftek za 700 Kč. ,,Hospody" tedy nemusí být levné.

Obchody a benzín v klidu. Ale... Chorvatské hospody pálí naplno
Foto: Tomáš Měšťan
Popisek: Záběry z červnového Chorvatska

Výše zmíněný server Portál řidiče na svých stránkám upozorňuje, že ceny, které jsou tam uvedeny, vycházejí z vlastní zkušenosti jeho redaktorů, tedy přímo z nákupů v Chorvatsku.

K porovnání cen základních potravin nakoupených v supermarketu si zvolili známý a v Chorvatsku velmi rozšířený řetězec Tommy, což je chorvatská maloobchodní společnost se sídlem ve Splitu. Specializuje se na prodej smíšeného zboží, převážně pak potravin a nápojů.

Pokud bychom jej měli přirovnat k některému z našich řetězců, tak třeba k Penny.

Při nákupu základních potravin nákupčí zaregistrovali ceny, ze kterých je patrno, že se téměř neliší od těch našich (pro jednoduchost jsme použili kurz 1 EUR = 24 Kč).

Polotučné mléko koupíte za zhruba 35 korun, neperlivou vodu 1,5 l asi za 16 a třeba Plzeň za něco málo přes 33 korun, což je i u nás běžná cena, pokud nejsou produkty v akci.

Chléb toastový světlý nakoupíte za 38 Kč, vejce velikosti L 10 ks za 78 Kč, kilo brambor zase za zhruba 36 Kč a třeba banány za 35 Kč/ kg.

Motoristy bude jistě zajímat aktuální cenová úroveň benzínu a nafty. Vězte ale, že ani tady se zatím není čeho bát, i když i zde platí, že s nastupující turistickou sezonou budou ceny PHM růst.

„Abychom měli co nejlepší informace, postupujeme jednoduše – fotíme si totemy na čerpacích stanicích a ceny průměrujeme, ale čerpáme i z dostupných dat na internetu. Průměrná cena benzínu byla 1,54 € za litr (36,55 Kč), nafta vychází na 1,48 € (35,13 Kč) za litr,“ objasňuje Portál řidiče svoji metodiku tvorby průměrných cen za PHM.

Pokud ceny porovnáme s aktuálním průměrem v České republice, který jsme našli na stránkách www.mbenzin.cz, dojdeme k tomu, že nafta je v Chorvatsku zhruba o 3 koruny na litr dražší, naopak benzín o necelou korunu levnější.

Trochu jiná je situace, co se týče restaurací. Platí tady ale ta samá logika, jako všude jinde – ceny v nich se odvíjejí podle jejich polohy, prostředí, které nabízejí, či úrovně obsluhy a nabízeného sortimentu.

Přesto lze říci, že v porovnání s českými v těch chorvatských zaplatíte více.Podle serveru UbytováníChorvatsko.cz, který se cenami pro rok 2023 zabýval, se ceny v restauracích odvíjí od lokality a typu restaurace.

Logicky se tak levněji najíte v malé pizzerii mimo hlavní přímořské letovisko, než v restauraci přímo na tamní riviéře.

Psali jsme ZDE.

„Většinou platí, že lze v každém letovisku najít restaurace, kde budou ceny podobné těm v Čechách a cena za základní večeři/oběd pro dva bez nápojů nepřesáhne 400 Kč,“ píše zmíněný server a uvádí příklady cen některých pokrmů.

Ceny základních těstovin, rizot, hamburgerů a pizzy se podle serveru pohybují od 140 Kč, čevapčići (masové tyčinky) jsou na tom podobně.

„Nejdražší jídla jsou ryby a mořské plody. Ceny některých jídel (ryby, langusty, jehněčího na rožni atd.) jsou v jídelním lístku uváděny za kilogram, pro orientační cenu je vhodné se zeptat obsluhy.“

To potvrzuje i restaurace Stari ribar ve městě Vela Luka, kde třeba hovězí biftek podle přiloženého jídelního lístku pořídíte za necelých 700 korun, kuře s houbovou omáčkou a domácí smažené brambory za 370 a třeba jehněčí za 540 korun.

Velmi diskutovaným tématem se v poslední době stává možnost placení kunami.

Vězte tedy, že euro a kuna byly jako platební prostředek povoleny po dobu dvou týdnů od zavedení eura, tedy zhruba do poloviny ledna 2023. Kuny lze ale do 31. prosince 2023 vyměňovat bezplatně, a to nejvýše 100 bankovek a 100 mincí uvedené měny při jedné transakci.

Pro ty, kteří nemají v souvislosti s chorvatským přechodem na euro jasno, zda budou ještě letos moci využít kuny, které jim zbyly z minulé dovolené, je to tedy alespoň částečně příznivá zpráva.

Kuny, které vám doma zbyly lze vyměnit prakticky bez omezení v každé komerční bance a to bez jakéhokoli poplatku. Ještě pozitivnější jsou ale zkušenosti turistů, kteří s kunami uspěli i při platbách u některých chorvatských obchodníků. Samozřejmě nejde o supermarkety či restaurace, ale na trzích a u drobných prodejců lze takto někde ještě zaplatit. Obchodník kuny přijme v kurzu, na kterém neprodělá a do banky je poté odnese sám.

Pokud si tedy dovolenou nechcete kazit návštěvou banky, máte někde i tuto možnost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…