Lidl v Čáslavi, Lidl v Chorvatsku. Stejný nákup, jiné ceny

01.06.2023 9:45 | Ze sítí

POROVNÁNÍ CEN Prázdniny ještě nezačaly, ale už se řeší ceny potravin v Chorvatsku. Proběhl experiment: „Kontrolor“ navštívil řetězec Lidl v Čáslavi a následně v Chorvatsku, konkrétně ve Splitu. Za stejný nákup dal u nás 366 Kč, zatímco v Chorvatsku, čerstvě „eurové“ zemi, 381 Kč. Jak uvádíme, jde o ceny před hlavní sezonou: Ceny potravin, alkoholu i ubytování ještě vyletí.

Lidl v Čáslavi, Lidl v Chorvatsku. Stejný nákup, jiné ceny
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lidl, Německo

Názory na to, zda je Chorvatsko drahé, či ceny tam odpovídají spíše těm našim, se liší podle toho, kdo, kdy a v jakém období o nich informuje.

Asi nejobjektivnější srovnání chorvatských a českých cen jsme objevili na serveru PortálŘidiče.cz. Stejný kontrolní nákup absolvovaný v obchodním řetězci Lidl ve středočeské Čáslavi a v chorvatském Splitu, nám přišel pro srovnání ideální.

Sám zmíněný server sice na úvod článku upozorňuje, že sortiment se mezi obchody, ačkoliv se jedná o stejný řetězec, trochu liší. Je to dáno preferencemi zákazníků, ale i dostupností značek.

„Těžko se tak porovnává třeba kvalita uzenin nebo sýrů. Pokud to bylo jen trochu možné, našli jsme srovnatelnou alternativu,“ píše se v článku s tím, že například mléko je v ČR obecně o něco tučnější.

My jsme z nákupního košíku sestavili tabulku a porovnali ceny tam, kde to bylo možné a souhlasilo množství i zakoupený produkt v obou zemích.

Jak je vidět, některé potraviny z nákupního vzorku jsou v Chorvatsku skutečně dražší. Jablka a brambory dokonce zhruba o 50 %, šunka o čtvrtinu, voda také o 50 procent.

Celkový rozdíl je v podstatě zanedbatelný a pohybuje se ve prospěch českého Lidlu pod 5 procenty.

Také s cenami v restauracích je to v současné době v Chorvatsku podobné, jako u nás.

Podle serveru UbytováníChorvatsko.cz, který se cenami pro rok 2023 zabýval, se ceny v restauracích odvíjejí od lokality a typu restaurace.

Logicky se tak levněji najíte v malé pizzerii mimo hlavní přímořské letovisko, než v restauraci přímo na tamní riviéře.

„Většinou platí, že lze v každém letovisku najít restaurace, kde budou ceny podobné těm v Čechách a cena za základní večeři/oběd pro dva bez nápojů nepřesáhne 400 Kč,“ píše zmíněný server a uvádí příklady cen některých pokrmů.

Ceny základních těstovin, rizot, hamburgerů a pizzy se podle serveru pohybují od 140 Kč, čevapčići (masové tyčinky) jsou na tom podobně.

„Nejdražší jídla jsou ryby a mořské plody. Ceny některých jídel (ryby, langusty, jehněčí na rožni atd.) jsou v jídelním lístku uváděny za kilogram, pro orientační cenu je vhodné se zeptat obsluhy.“

Spropitné prý v Chorvatsku funguje stejně jako u nás, podle spokojenosti přidáte určitou částku k účtu, obvykle se v případě spokojenosti dává spropitné 10 %. V kavárnách a bistrech se zaokrouhluje na nejbližší celou částku.

Ve většině letovisek najdeme také místní trhy s rybami, zeleninou a dalšími produkty.

„Ceny jsou zde oproti supermarketům o něco vyšší, za to ale dostanete maximální lokální kvalitu a čerstvost,“ píše se na UbytováníChorvatsko.cz.

Co se týká ubytování, je to podobné jako s restauracemi. Cena se odvíjí od lokality. Nejdražší jsou přímořská letoviska, nejlevnější soukromé ubytování mimo hlavní turistický ruch.

„Dvoulůžkový apartmán v soukromí typu studio s kuchyní lze během hlavní sezony v červenci a srpnu pronajmout za částku od 40 EUR za noc, apartmán s oddělenou ložnicí a kuchyní pro 2 dospělé osoby a 2 děti se pohybují od 65 EUR/noc,“ píše server.

Na závěr dodejme, že v Chorvatsku platí možná víc než kde jinde rozdílnost sezonních a mimosezonních cen. Je to proto, že sezona je omezena na prázdninové měsíce a během nich se šplhají ceny potravin, alkoholu, ubytování a obecně všeho k rekordním výškám.

Pokud vyjedete v červnu nebo v září, rozhodně ušetříte a úměrně to platí i o květnových termínech, kdy najdete ubytovací kapacity volné a levné a potraviny za standardní celoroční ceny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…