Obec chtěla čističku. Ale má smůlu, pozemek dostala církev

06.03.2016 9:38

Obec Jinočany na západním okraji Prahy překvapili úředníci středočeského Státního pozemkového úřadu. V rámci církevních restitucí totiž vydali břevnovským benediktinům pozemek, na němž vesnice plánovala rozšířit čističku odpadních vod. Píše to server Novinky.cz.

Obec chtěla čističku. Ale má smůlu, pozemek dostala církev
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Zastupitelstvo obce Jinočany se proto nyní rozhodlo podat na pozemkový úřad žalobu, aby bylo soudně určeno, komu pozemek o výměře osm hektarů patří. Jinočany totiž pozemek urgentně potřebují kvůli rozšíření čističky. Ta slouží i sousedním Zbuzanům. 

Původní text ZDE.

„Věřili jsme, že ten zákon ušetří všechny veřejně prospěšné stavby. To, co se stalo, mě naprosto vyvedlo z míry. Není možné, aby to tak zůstalo,“ uvedla starostka Jinočan Miluše Čančíková. Restituční zákon totiž navíc i zakazuje vracet církvím majetek, na němž mají vyrůst veřejně prospěšné stavby, které byly v době schválení zákona zaneseny do územního plánu. A to jinočanská čistička byla. Státní pozemkový úřad však tvrdí, že v případě, že postačí-li pro veřejně prospěšnou stavbu zřízení věcného břemene, mohou pozemek vydat. 

V případě, že obec u soudu neuspěje, Čančíková požádá převora, aby pozemky obci dal do dlouhodobého užívání.

 

 

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …