Obrana nechá zmodernizovat miny za 100 milionů

08.02.2019 13:58

Ministerstvo obrany nechá zmodernizovat asi 14.000 min. Státní podnik Vojenský technický ústav u nich vymění stabilizátory, obnoví se tím jejich provozuschopnost. Zrevidována bude také jejich prachová náplň. Zprávu přinesla ČTK.

Obrana nechá zmodernizovat miny za 100 milionů
Foto: Martin Koller
Popisek: Cvičení Aktivních záloh ozbrojených sil ČR

Za úpravy obrana zaplatí asi 100 milionů korun. Informace o zakázce dnes vládě předložil ministr obrany Lubomír Metnar. ČTK to sdělil Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany.

Podle Fajnora je potřeba miny modernizovat pro jednotky začleněné do aliančních sil velmi rychlé reakce. „Zakázka zajistí obnovení provozuschopnosti min ráže 120 milimetrů, u nichž byla zjištěna degenerace materiálu,“ uvedl mluvčí. Dodal, že díky modernizaci nebude muset obrana kupovat novou munici a zároveň zajišťovat ekologickou likvidaci té stávající.

Předpokládaná hodnota zakázky je 100,8 milionu korun bez DPH, miny by měly být upraveny v letošním a příštím roce.

Armáda v současné době podle svých webových stránek používá samohybné minomety Pram a minomety vzor 82, které používají 120 milimetrové miny. Ve výzbroji má také minomety Antos ráže 60 milimetrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…