Obrana nemá problém s delší misí gripenů na Islandu, jak žádá NATO

21.05.2014 11:54

Ministerstvo obrany nemá problém s prodloužením podzimní několikatýdenní mise českých stíhaček Jas-39 Gripen na Islandu na zhruba dvojnásobek, jak o to Českou republiku žádá Severoatlantická aliance. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Jan Pejšek, který předpokládá, že prodloužení mandátu gripenů na vzdušnou ochranu spojence z NATO bude průchozí i ve vládě a sněmovně, které musí novou podobu mise schválit.

Obrana nemá problém s delší misí gripenů na Islandu, jak žádá NATO
Foto: hns
Popisek: Saab JAS 39 Gripen, Ilustrační foto

O žádosti NATO mluvil v úterý při návštěvě letecké základny v Čáslavi ministr obrany Martin Stropnický (ANO). „Náš airpolicing nad Islandem, který byl na podzim plánován na dobu tří týdnů, by se měl prodloužit minimálně na dvojnásobek, ale spíš těch týdnů bude víc. Zatím je to zpráva od pana generála (Libora) Štefánika (velitele vzdušných sil ČR - pozn. ČTK), že ta depeše je na cestě," uvedl Stropnický.

Dnešní Lidové noviny s odkazem na státního tajemníka ministerstva Daniela Koštovala napsaly, že české gripeny by na žádost NATO měly na severském ostrově působit o čtyři týdny déle. „My jako ministerstvo s tím problém nemáme," poznamenal k tomu dnes Pejšek s tím, že oficiální žádost z bruselské centrály aliance do Prahy ještě nedorazila.

Česko má ze vzduchu dohlížet na bezpečnost Islandu, který nemá vlastní armádu

Za zásadní problém mluvčí ministerstva nepovažuje ani případné zdvojnásobení nákladů na misi na Islandu. Vyslání čtyř gripenů s piloty a pozemním personálem v celkovém počtu do 50 lidí mělo původně stát kolem 20 milionů korun. Větší část z toho hradí česká strana a zbytek Reykjavík.

„Bude to pro nás levnější řešení, než kdybychom měli vyslat gripeny s celým týmem techniků do Pobaltí," uvedl Pejšek s odkazem na dvě dřívější několikaměsíční nasazení českých stíhaček při ostraze vzdušného prostoru nad pobaltskými republikami.

Česko má ze vzduchu dohlížet na bezpečnost Islandu, který nemá vlastní armádu, od září do prosince 2014. Fyzicky ale české letouny na ostrově budou zhruba jen tři týdny; mandát schválený v roce 2012 počítá s maximálně pěti týdny pobytu. Ve zbylém období budou gripeny do severního Atlantiku vylétávat z Česka v případě výskytu nějakého nebezpečí.

V tom se alianční ochrana Islandu liší od leteckého dohledu nad pobaltskými republikami, kde jsou letouny vypomáhajících států NATO umístěny vždy po celou dobu mise. Česko zajišťovalo bezpečnost vzdušného prostoru Litvy, Lotyšska a Estonska v letech 2009 a 2012.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…