Obrovská aféra, o které se v ČR nepíše, odkrývá respektovaný novinář

23.01.2017 14:02

Komentátor týdeníku Reflex Bohumil Pečinka se na serveru E15.cz zamyslel nad tím, kde vzal ministr financí Andrej Babiš (ANO) peníze.

Obrovská aféra, o které se v ČR nepíše, odkrývá respektovaný novinář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Všímá si Babišova výroku, že by zrušil daň z dividend. „Novinář Motejlek to glosoval slovy, že Babiš chce zase jednou vytáhnout z Agrofertu nezdaněné peníze. Současně na protikorupční policii došlo anonymní udání, že Babiš jako majitel Agrofertu svými transakcemi poškodil firmu,“ podotkl Pečinka a vzpomíná na rok 2012, kdy Agrofert vydal dluhopisy asi za tři miliardy korun a Babiš jako fyzická osoba jich postupně odkoupil za 1,5 miliardy, protože nepodléhaly zdanění. 

Původní text ZDE.

„Když se ho na to v lednu 2017 zeptali novináři z Deníku a Hospodářských novin, sdělil jim, jaké měl v tomto období příjmy a výdaje. To byl výrok, který by každému jinému politikovi zlomil vaz. Analytička serveru Echo24 šla do Sněmovny, kde je možné nahlédnout do majetkových přiznání politiků. Z prostého porovnání příjmů a výdajů, které uvedl Babiš v obou rozhovorech, jí vyšlo, že ministr financí nemohl v roce 2013 nakoupit dluhopisy Agrofertu za 1,252 miliardy korun,“ konstatuje Pečinka. Babiš si totiž oficiálně vydělal jen 1,1 miliardy. Rozdíl tak činí 152 milionů. „A to nebereme v úvahu životní náklady,“ podotkl Pečinka.

„Na tiskové konferenci koncem týdne Babiš najednou odvolal údaje, které sdělil Deníku a HN, a své příjmy z Agrofertu záhadně navýšil. Kdyby to udělal kdokoli jiný, už se po jeho stopách vydá finanční úřad. Sám Babiš totiž prosadil zákon o prokazování původu majetku. To by ovšem v čele finančního úřadu nesměl stát člověk, jehož závratná kariéra je spjata právě s Babišem. Jestlipak tím příběh končí, nebo začíná?“ ptá se následně komentátor a poukazuje na to, že o celé aféře zatím prakticky nikdo nepíše. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…