Obrovský skandál ve Vídni. Unikl utajený audit sociálních dávek pro migranty

17.02.2017 7:03

Štědrý sociální systém v Rakousku, a především v hlavním městě Vídni se pomalu stává noční můrou všech rakouských daňových poplatníků. Z jejich kapes stát vybírá rok od roku více peněz a polovinu z nich získávají cizinci, které se nedaří kontrolovat.

Obrovský skandál ve Vídni. Unikl utajený audit sociálních dávek pro migranty
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přístup do jednoho z legálních táborů

Již loni v létě deník Kronen Zeitung přinesl informace, podle kterých v hlavním městě tvoří pobírače sociálních dávek ze 43 % cizinci. Bylo mimo jiné odhaleno, že měsíčně obdrží téměř 77 000 cizinců ve Vídni asi 838 eur. Největší skupinu příjemců tvořili turečtí migranti, v jejichž zemi přitom nezuří válka, a Ankara naopak aspiruje na členství v Evropské unii. Značně alarmujícím faktem bylo také zjištění, že v případě 17 000 příjemců dávek není známo jejich občanství.

V září poté rakouský deník získal svědectví jednoho z úředníků sociálního odboru, který barvitě popisoval každodenní zneužívání peněz rakouských daňových poplatníků. Mimo jiné uvedl, že jeden z žadatelů o azyl pobírá na svoji manželku a pět dětí příspěvky ve výši 3300 eur, což je přitom částka převyšující průměrnou hrubou mzdu zvěrolékaře nebo zaměstnance aerolinek. Další migrant potom na svých jedenáct dětí dostával dokonce 5200 eur atd.

Aktuálně získal Kronen Zeitung tajnou auditorskou zprávu, která neuvěřitelné plýtvání peněz a chaos v sociálním systému Vídně naplno potvrzuje. „Za pouhé čtyři roky narostly náklady ze 626 milionů na 1,6 miliard eur. Kontrolní mechanismy navíc naprosto selhávají a peníze dostávají cizinci bez identifikačních dokumentů či děti, které vůbec není možné vypátrat,“ konstatuje rakouský deník s tím, že více než stodvacetistránkový elaborát působí až neuvěřitelně.

„Počet sociálních případů se potom mezi lety 2010 až 2016 zvýšil z asi 81 000 na 151 058, což představuje nárůst o neuvěřitelných 86,4 %. Audit také potvrzuje, že dramaticky narůstá počet příjemců sociálních dávek ze zahraničí. Téměř každý druhý příjemce dávek není rakouského původu, přičemž ještě před šesti lety to bylo „pouze“ 29,6 %. Nejvíce jich pochází ze Sýrie (12602) a Turecka (8058). Dohromady se jedná o 36 300 osob, byť úřady doposud hovořily o 24 000 lidech.

Podle zjištění auditu se nejenom rok od roku vynakládá na sociální podporu větší částky, ale jak již bylo řečeno, podle představ nefunguje ani kontrolní mechanismy. „Jen 63 % případů, které vyžadují hlubší kontrolu, bylo opravdu zkontrolováno. Přibližně u 30 000 případů ze zmiňovaných 151 056 není známo, jaké národnosti je příjemce sociální podpory. Dokonce i lidem bez identifikačních dokumentů je měsíčně ve Vídni vyplácena minimální podpora ve výši 837 eur,“ píše deník.

„Dvě a půl stránky auditorské zprávy se potom věnují sociálním dávkám určený pro děti ve věku mezi šesti a deseti lety. Během několika málo kontrol bylo zjištěno, že sedmadvacet z nich vůbec nepobývá ve Vídni. Zatímco drtivá většina rodin pobírá měsíčně částku nižší než 1000 eur, tak čtyřicet rodin dostává dokonce více než 2500 eur,“ zmiňuje Kronen Zeitung a dodává, že výrazně rostou také náklady na minimální zdravotní péči. Zatímco v roce 2011 šlo o 30,4 milionů eur, loni to bylo již o téměř dvacet milionů eur více.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…