Ochrana soukromí už nebude absolutní. Kvůli čadícímu kotli vám budou moci vniknout do domu

31.10.2015 11:35

Úředníci budou moci za pár měsíců vstoupit do vašeho domu a zkontrolovat, čím topíte, zda neznečišťujete životní prostředí. Vláda totiž schválila zákon, který upřednostňuje ochranu zdraví před nedotknutelností soukromého majetku. Podnět k vašemu prověření bude moci zaslat na obecní úřad například soused, který nafotí či nafilmuje, jak se vám z komína valí podivně zabarvený dým. Do budoucna si tedy raději dávejte pozor, čím topíte.

Ochrana soukromí už nebude absolutní. Kvůli čadícímu kotli vám budou moci vniknout do domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Severočeská elektrárna

Dosud stát neměl mnoho možností, jak narušit soukromí vašeho domu. Kupříkladu k policejním prohlídkám je třeba soudního povolení. Úředníci však budou moci vstoupit do vašeho domu po 1. lednu 2017, aby se podívali, čím topíte. Pokud byste do kotle házeli něco, co nesmíte, potká vás postih. A jestliže úředníky do domu nevpustíte, dostanete pokutu. Informuje o tom sobotní MF Dnes s tím, že ústavní právníci v postupu vlády v zásadě nevidí problém.

„Obecně platí zásada nikomu neškodit, a existuje-li důvodné podezření, že to někdo nerespektuje, patrně je dobré mít nástroj, který potvrdí nebo vyvrátí, zda k porušení uvedené povinnosti došlo či ne,“ domnívá se právník Vladimír Balaš. „Na druhou stranu případná kontrola kotle by jako zásah do práv soukromých subjektů neměla být prováděna šikanózním způsobem,“ dodává.

Zákon z pera ministra pro životní prostředí Richarda Brabce (ANO) předpokládá, že na možné spalování nežádoucích materiálů budou moci upozornit i sousedé, kteří nafotí podezřele vypadající kouř vycházející z vašeho komína nebo vše zdokumentují na kameru, aby bylo možné říci, zda nemáte pouze potíže s roztápěním kotle. Pakliže úředníci dostanou podnět, písemně vás vyzvou k nápravě, na kterou budete mít rok. A jestliže bude i během onoho roku existovat důvodné podezření na pálení nevhodného materiálu, úředník zaklepe u vašich dveří. Pokud ho nevpustíte domů, mohou se vaše finanční rezervy ztenčit až o padesát tisíc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…