Odborář k nové úpravě stávek: I Listopad by byl nelegální!

26.07.2012 20:20

Na čtvrteční tripartitě se odbory již poněkolikáté domáhaly stažení zákona o stávce, který připravil ministr Drábek. Uspěly částečně- ministerstvo návrh poslalo do již druhého připomínkového řízení.

Odborář k nové úpravě stávek: I Listopad by byl nelegální!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ČMKOS Zavadil říká, že protesty budou pokračovat

Podle původního návrhu by odboráři například museli ohlašovat každou stávku pět dní předem a 24 hodin před zahájením navíc předat zaměstnavateli jmenný seznam účastníků. Odboráři se proti takovým podmínkám bouří a doporučují zachování současné podoby Zákona o kolektivním vyjednávání. „Vláda se trošku odchýlila od původní myšlenky,“ myslí si podle serveru Novinky.cz šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil.

Ten namítá, že podle tohoto zákona by byla nelegitimní i generální stávka, která se uskutečnila v Listopadu 1989. Ministr Drábek se rozhodl na připomínky zareagovat tím, že zákon sice nestáhl, ale alespoň jej poslal do již druhého připomínkového řízení, kde k němu mohou odboráři uplatnit námitky oficiální cestou.

„Považuji to za vhodnou cestu,“ prohlásil pro Novinky.cz ministr, který věří, že se o klíčové pracovněprávní normě ještě povede odborná diskuse.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …