Odborář varuje: Počkejte za rok, za dva, pokud se změní geopolitická situace...

19.10.2015 21:02

Hornický odborář Jaromír Franta v České televizi vysvětloval, proč možná budeme už brzo potřebovat uhlí. Zmínil i geopolitickou situaci. Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (SZ) oponoval, že uhlí potřebovat nebudeme. Pánové se tak v podstatě shodli jen na tom, že vláda o prolomení těžebních limitů na dole Bílina rozhodla špatně. Odborář také prozradil, že se končící horníci mohou těšit na slušné odstupné.

Odborář varuje: Počkejte za rok, za dva, pokud se změní geopolitická situace...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace hornických odborů před ministerstvem průmyslu a obchodu za prolomení těžebních limitů v severních Čechách

Vladimír Buřt, starosta Horního Jiřetína, Jaromír Franta, první místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu, a Gabriela Sáričková Benešová, mluvčí skupiny Severní energetická, se setkali v pondělním Hyde Parku České televize, kde rozebírali otázku prolomení limitů těžby uhlí. Na dole Bílina o tom rozhodla vláda.

Vláda prý porušila slib

Buřt a Franta se shodli na jedné jediné věci. Koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL rozhodla špatně. Diametrálně se ale lišili ve zdůvodnění. Starosta ze Strany zelených doufá, že další vlády neohrozí jeho obec, protože se natolik změní energetická situace a využívání různých zdrojů, že uhlí zůstane uloženo v zemi.

Franta oponoval, že horníci nyní zůstávají v nejistotě, což je problém. „Ale můžeme se dostat do situace, kdy to uhlí na dole ČSA bude zapotřebí, a to už za rok, za dva, za tři,“ varoval s tím, že se může rychle měnit např. geopolitická situace. Odborář proto slibuje, že bude dál jednat o potřebě prolomit limity, neboť chce zachovat hornická pracovní místa. Nejde přitom jen o horníky, ale také o zaměstnání na hornictví navázaná. Mluvíme tu prý až o šesti tisících pracovních místech.

Buřt ovšem připomněl, že rozhodnutí vlády v roce 1991 slibovalo, že za limity se zkrátka nepůjde, takže jeden slib byl porušen. Podle Franty jde ale o překonaný slib a současná vláda měla zajít mnohem dál a prolomit všechny limity. „Protože v budoucnu nám prostě uhlí scházet bude,“ varoval. Půjde prý o čtyři miliony tun tzv. teplého uhlí do tepláren. Tady si ale neodpustil kritiku Buřt, podle něhož se tímto teplým uhlím plýtvá. Pokud se nebude plýtvat, nebude scházet.

Vláda by měla horníkům sehnat práci, věří odborář

Horní Jiřetín má dnes asi 2 400 obyvatel a průměrný věk je 38 let, takže s brzkým „vymřením“ Jiřetína horníci počítat nemohou. V pořadu opakovaně zmíněná nejistota o prolamování limitů tak nahrává spekulantům, kteří se v oblasti pohybovali nejen při posledních komunálních volbách. Pokud by byly limity prolomeny totálně, ohrozilo by to Horní Jiřetín i Litvínov. Prvně jmenovanou obec by to prakticky zničilo.

Do vysílání vstoupila také Benešová, která dnešní rozhodnutí vlády chápe tak, že je důl ČSA v zásadě odepsán, byť ne ze dne na den, a firma na to bude reagovat. Postupně tedy bude docházet k útlumu těžby, a to horníky netěší, protože v regionu budou chybět tisíce pracovních míst. Podle Franty se tak horníci budou moci těšit alespoň na slušné odstupné, protože odbory v tomto směru zapůsobily odpovídajícím způsobem.

A co by teď měla udělat vláda? Měla by sehnat nová pracovní místa. „Horníkům, kteří dnes mají práci, by měl někdo říct: Běžte támhle do té továrny a tam vás zaměstnají za stejných podmínek, jaké máte dnes,“ vyložil svou představu Franta. Zároveň však vyjádřil obavu, že toto vláda neudělá.

Chyba českého školství

Buřt připomněl, že firma Nexen hodlá v průmyslové zóně u Žatce otevřít novou továrnu, kde bude třeba zaměstnat asi 1 500 lidí. Mohlo by jít právě o lidi z Ústeckého kraje. K tomu je sice třeba dodat, že možná půjde o kvalifikované pracovní síly, které snad budou chybět. To ale podle Buřta není chyba ani Horního Jiřetína, ani hornických odborů, ale vlády, která neumí odpovídajícím způsobem nastavit vzdělávací systém.

Franta tolik naděje v Nexen nevkládá, neboť není jisté, jak dlouho tato firma v Česku zůstane. A malé a střední podnikání v regionu skomírá. Vláda si s tím prý spíše neporadí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…