Odborníci jsou proti Chládkově povinné maturitě z matematiky. Zde jsou důvody

07.12.2014 10:55

Současný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) chce, aby povinně maturovali z matematiky už letošní deváťáci, kteří zamíří na střední školy. Odborníci tento plán ale kritizují.

Odborníci jsou proti Chládkově povinné maturitě z matematiky. Zde jsou důvody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Marcel Chládek

„Z matematiky budou povinně maturovat současní žáci devátých tříd a odpovídajících ročníků gymnázií, tedy na jaře 2019,“ řekla serveru iDnes.cz mluvčí Ministerstva školství Klára Bílá. Předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát Chládkův plán nadšeně vítá. V českých školách podle něj došlo k výraznému úpadku matematiky.

Podle Bohumila Kartouse z obecně prospěšné společnosti Eduin je výuka matematiky na českých školách bídná. Ale povinná maturita úroveň znalostí rozhodně nezlepší. „Současná výuka z matematiky je postavená tak, že se z každého dítěte na základní a střední škole snaží udělat akademického matematika, to je ale nesmysl, protože akademickou matematikou se zabývají promile lidí z populačního ročníku, nikoli většina. Výuka matematiky by se měla soustředit na rozvoj matematické gramotnosti, kterou lze využít v každodenním životě,“ uvedl Kartous.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…