Odborník radí Čulíkovi: Řešíte, že jsou lidi blbí, ale máte řešit něco jiného

13.05.2016 22:05

Šéfredaktor Britských listů si tentokrát pro svůj pravidelný rozhovor vybral odborníka na nová média Josefa Šlerku. Bavil se s ním o digitalizaci a digitálních médiích, ale i o současném názorovém rozkolu ve společnosti.

Odborník radí Čulíkovi: Řešíte, že jsou lidi blbí, ale máte řešit něco jiného
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Prchají před Islámským státem. On, Snamdin Nurihasan a ona, Henadi Shibli.

Podle Šlerky se nedá na rovinu říct, jakým způsobem nová média ovlivňují ta stará, a sociální sítě vnímá předně jako obraz reality, tedy, že to, co vyhledáváme na internetu, je nám blízké i v reálném životě.

„Tady existuje určitá hysterie, iracionální, něco si lidé rozhodli, že tak je... a prostě to tak je,“ řekl Čulík s tím, že informovat lidi můžete jak chcete, oni si ale jim se nehodící informace zkrátka nepřečtou.

Na to Šlerka reagoval, že se vždy házela vina na nějakou skupinu lidí, sociální sítě tento proces akorát umocňují. Rozhodně ale nová média nejsou nositelem demokracie, pouze „demokratizovala technologie“ a učinila je přístupnější pro lidi.

„Nemyslím si, že nová média jsou vinna tím, že by lidi víc věřili blbostem než předtím,“ řekl Šlerka a dodal, že akorát máme možnost vnímat širší spektrum společnosti a všichni jsou navzájem vystaveni mnohem větší škále názorů a pohledů na realitu. „Ta nervóznost je způsobená tím, že vidíme tu obrovskou šířku plurality a jsme překvapeni, protože jsme ji předtím neviděli a nevíme, jak na to reagovat,“ dodal.

Celý rozhovor zde

„Dneska vidíme, že je značná část, nebo určitá část společnosti, která prostě třeba nemá ten mechanismus na to, aby používala kritické myšlení, ale jsou jejich názory o to méně legitimní právě,“ řekl Čulík, s čímž Šlerka opětovně nesouhlasil. Čulík dodal, že ale nelze mít názor na fakta.

„Jde o to, přestat se zabývat tím, jestli jsou ti lidé blbí, nebo ne, ale začít zabývat se tím, jaké reálné procesy dospěly k tomu, že jsou lidé, kteří jsou ochotni věřit, že nás vláda dávkuje chemtrails, to je skutečný problém,“ vysvětlil Šlerka a dodal, že je nutné najít, co za tím stojí.

„Abychom pochopili větu, kterou člověk říká, musíme najít otázku, na kterou odpovídá,“ shrnul Šlerka svůj názor s tím, že je důležité zjistit, proč lidé říkají, co říkají, ale ani ne tak, co říkají.

„Míň si nadávat, víc se poslouchat a zvyknout si na to, že společnost musí najít jinou formu jednoty,“ uzavřel Šlerka rozhovor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…