Ode dneška dostanou přidáno policisté, hasiči i zdravotní sestry

01.07.2017 10:02

Policistům, hasičům, vojákům, celníkům, vězeňským dozorcům, ale také sociálním pracovníkům, zdravotním sestrám u lůžek, nepedagogickým pracovníkům ve školství či umělcům a pracovníkům v kulturních zařízeních vzrostou ode dneška platy. Výdělky stoupají o sedm až 23 procent, u zdravotních sester to je o 2000 korun. Zvýšení platů se poprvé projeví na výplatních páskách více než 200.000 lidí v srpnu.

Ode dneška dostanou přidáno policisté, hasiči i zdravotní sestry
Foto: Archiv zadavatele
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Platy zdravotních sester v lůžkových zdravotnických zařízeních v třísměnném nebo nepřetržitém provozu se zvyšuší o 2000 korun hrubého. Navýšení se týká asi 43.000 lidí. Průměrný plat sester je podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky necelých 28.500 korun.

Přidáno dostávají i pracovníci v sociálních službách či kultuře. Zvýšení výdělků umožnilo nařízení, které zrušilo tři z devíti platových tabulek. Pečovatelé, kteří se starají o seniory a postižené, mají o 23 procent víc. Loni si pečovatelé vydělali v průměru 19.058 korun hrubého i s odměnami a příspěvky. Polovina pracovníků ale nedosáhla ani na 18.821 korun hrubého. Pracovníkům kulturních zařízení, v nepedagogických profesích ve školství, technickému personálu či administrativním silám stát přidává 9,4 procenta. Díky změně platových tabulek si přilepší 93.000 zaměstnanců státu a 72.000 pracovníků, které platí samosprávy.

Výdělky policistů, hasičů, celníků, vězeňských dozorců či tajných služeb se zvyšují o desetinu. Zvýšení platů má stát vyjít na téměř 1,5 miliardy Kč. Policejní sbor má zhruba 40.000 lidí, hasičů je přes 9700. Průměrný plat u policie i hasičů je kolem 35.000 korun.

Vojáci z povolání si polepší o sedm procent. Průměrný plat vojáků se dosud pohyboval kolem 31.000 korun. K 1. lednu letošního roku sloužilo podle armádního webu 23.184 profesionálních vojáků.

Ode dneška dostávají přidáno i někteří zaměstnanci v soukromém sektoru. Mzdy se zvyšují třeba zaměstnancům diskontů Penny Market. Pokladní čeká navýšení v průměru o 860 korun, vedoucí prodejen o 2000 korun. Zaměstnancům prodejen Tesco se ode dneška zvýší základní tarifní mzdy v průměru o 11 procent.

Průměrná hrubá měsíční mzda v Česku v letošním prvním čtvrtletí činila podle údajů Českého statistického úřadu 27.889 korun.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…