Odešel ze školy. Už ho platí ,,Milion chvilek". Chceme ovlivnit výsledek voleb, říká vůdce demonstrací

14.05.2019 8:27

Platforma Milion chvilek pro demokracii již třetí pondělí po sobě uspořádala demonstrace namířené proti ministryni spravedlnosti za hnutí ANO Marii Benešové a předsedovi vlády Andreji Babišovi (ANO). Třikrát po sobě proti Babišovi a Benešové protestovaly desítky tisíc lidí v Praze, v Brně, v Ostravě a ve stovce dalších českých a moravských měst. Jeden z organizátorů akcí naznačil, co přijde dál.

Odešel ze školy. Už ho platí ,,Milion chvilek". Chceme ovlivnit výsledek voleb, říká vůdce demonstrací
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tisíce lidí demonstrovaly za nezávislost justice, den před jmenováním Marie Benešové ministryní spravedlnosti. Do protestů se přihlásilo kolem stovky měst a obcí

Tři pondělky po sobě vyšli do ulic lidé, a byly jich desetitisíce, aby nové ministryni spravedlnosti za hnutí ANO dali najevo, že ji bedlivě sledují a zaznamenají každý možný pokus o nepřímé ovlivnění kauzy předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Babiš je obviněn v kauze firmy Čapí hnízdo, ve které jde o podvod s evropskými dotacemi za takřka 50 milionů korun.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

Benešová se stala ministryní krátce poté, co policie předala ukončené vyšetřování státnímu zástupci, který má rozhodnout, zda a kdy pošle případ k soudu. Pokud se tak stane, předseda vlády se spolu s dalšími rodinnými příslušníky ocitne na lavici obžalovaných a nezbude mu než cestovat mezi sídlem vlády, aby mohl spravovat tuto zemi, a soudem, který ho teoreticky může poslat na pár let do vězení, pokud ho pravomocně odsoudí k odnětí svobody.

Právě proto dávají desítky tisíc lidí po celé republice hlasitě najevo, že vše sledují. „Už to, co jsme teď dokázali my všichni, je velkým občanským úspěchem znepokojené občanské společnosti i politických stran. Musíme však vytrvat a dotáhnout naše úsilí do konce,“ oznamoval na demonstraci jeden z členů platformy Milion chvilek pro demokracii, vysokoškolský student.

Lidé, kteří ho poslouchali, si na Staroměstské náměstí přinesli transparenty s nápisy jako „Lež má čapí nohy“ a tak podobně. Všichni demonstranti i nadále požadují demisi Marie Benešové.

Minář poukázal na to, že někteří velkouzenáři trápí českou společnost také ne úplně nejlepšími potravinami. Vedle toho občany pálí tlak na svobodu veřejnoprávních médií, problémy s nedostupným bydlením a tak dále. „Máme toho dost, máme toho dost, máme toho dost,“ znělo z tisíců hrdel.

„Bodejť by vláda řešila tyto problémy, když jedinou starostí premiéra je vymotat se z osobních problémů,“ pokračoval Minář. Přišel podle něj čas na sestavení nové vlády. Je čas vystavit premiérovi účet. Jestliže premiér ignoruje Staromák, přijdeme na Václavák,“ hřímal jeden z organizátorů akce do mikrofonu. A svolal novou demonstraci. Tentokrát na úterý 21. května na Václavské náměstí v Praze.  

V rozhovoru pro Deník N Minář prozradil, že mu organizace protestů zabírá mnoho času, ale je ochoten ho obětovat, neboť má za to, že uchování na politicích nezávislé justice v České republice je důležité a prospěje všem. Školu proto postavil na druhou kolej a dal přednost občanským akcím. Stal se pracovníkem Milionu chvilek pro demokracii.

V zájmu zachování nezávislé justice doufá, že organizované demonstrace ovlivní také voliče u volebních uren a tím i celkové výsledky sněmovních voleb, které by měly proběhnout v roce 2021. „Chceme udělat co možná nejvíce pro to, abychom aktivizovali občanskou společnost, aby se to mohlo projevit na volebním výsledku,“ řekl doslova s tím, že jeho cílem není prosazovat zájem konkrétní strany, ale principy zdravé demokracie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…