Odmítám rozsudek, zvolal v soudní síni chorvatský generál. Pak vypil jed a zemřel. A tak skončil jugoslávský tribunál v Haagu

29.11.2017 22:49

Dramaticky dopadlo poslední čtení verdiktu Mezinárodního soudu pro bývalou Jugoslávii v Haagu. „Slobodan Praljak není válečný zločinec. S pohrdáním odmítám váš rozsudek,“ vykřikl před tribunálem generál bosenských Chorvatů Slobodan Praljak, ještě než vypil jed, poté o několik hodin později zemřel. Síň tak byla nizozemskou policií označena jako místo činu.

Odmítám rozsudek, zvolal v soudní síni chorvatský generál. Pak vypil jed a zemřel. A tak skončil jugoslávský tribunál v Haagu
Foto: commons.wikimedia.org/Hypergio
Popisek: Sídlo Mezinárodního trestního soudu v Haagu

Odvolací senát potvrdil předchozí odsouzení dvaasedmdesátiletého Praljaka na 20 let za mřížemi. Ten poté vytáhl z kapsy lahvičku a její obsah vypil. O několik hodin později zemřel v nemocnici. Postaral se tak o dramatické ukončení za úplně posledním verdiktem Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Odvolací senát potvrdil dlouholeté tresty vězení uložené v prvoinstančním řízení šestici bývalých vedoucích činitelů bosenských Chorvatů, informoval server iDNES.cz.

Mimo jiné soudci potvrdili i pětadvacet let vězení pro někdejšího vůdce bosenských Chorvatů Jadranka Prliče za etnické čistky s cílem vytvořit „velké Chorvatsko“.

Proces s Prličem skončil v roce 2013 odsuzujícím rozsudkem. Soud je uznal odpovědnými za zločiny spáchané za války v Bosně a Hercegovině na bosenských muslimech včetně pronásledování, vyhánění a vraždění.

Po demonstrativní sebevraždě Praljaka následovala přestávka a poté se v jiné místnosti ve čtení verdiktu pokračovalo. Praljaka považuje mnoho Chorvatů za národního hrdinu. Dokonce i prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová kvůli jeho úmrtí v Haagu předčasně ukončila návštěvu Islandu a letěla zpět do Záhřebu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…