Odporné, Noro Fridrichová! Hrom z vysokého místa za včerejšek

01.04.2019 8:10

Na postavu Petra Rafaje, předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, se zaměřil včerejší pořad 168 hodin s moderátorkou Norou Fridrichovou. A při jeho sledování se velmi rozčílil zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislav Křeček. Pro ostrá slova nešel daleko.

Odporné, Noro Fridrichová! Hrom z vysokého místa za včerejšek
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Rafaj čelí podezření, že se pokoušel pozastavit mýtný tendr poté, co jej nevyhrála firma Kapsch. Měl mít prý snahu vyhovět místopředsedovi ANO Jaroslavu Faltýnkovi. Tlak na jeho odvolání sílí, prezident Miloš Zeman však nad ním drží ochrannou ruku. A sám Rafaj mlčí. 

Anketa

Kdo bude mít po nástupu Čaputové do funkce lepšího prezidenta?

11%
hlasovalo: 15520 lidí

„Z těch informací, které víme, těžko může předseda Rafaj ve své funkci dlouhodobě setrvat,“ zmínil redaktor Hospodářských novin Jiří Pšenička. „Naprosto vylučuji, že by se mohlo jednat o ovlivňování veřejné soutěže,“ řekl k celé věci před Poslaneckou sněmovnou Jaroslav Faltýnek (ANO). 

Pořad najdete ZDE.

Ředitel think tanku EconLab Jiří Skuhrovec považuje celou věc za jednoznačnou ránu důvěryhodnosti úřadu. „Chci pozvat pana Rafaje na jednání společně s panem Hamáčkem, abychom zjistili jeho vysvětlení,“ říká k celé věci premiér Andrej Babiš (ANO). Konečné slovo má při odvolání Rafaje prezident. „Návrh se nemusí automaticky akceptovat,“ uvedl Miloš Zeman.

Rafaj vede úřad již deset let. Je bývalým členem ČSSD. „Nevidím přímou souvislost s jeho tehdejším členstvím v sociální demokracii a aktuální situací,“ řekl k tomu předseda ČSSD Jan Hamáček. Pšenička si však myslí, že sociální demokracii celá věc poškozuje. 

Mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Martin Švanda odmítl na kameru vystoupit, Petr Rafaj poslal jen e-mail. „Rozhodování není nikým ovlivňováno. K podrobnostem se nemohu vyjádřit, jsem vázán mlčenlivostí,“ uvedl. 

„Dnes večer jeden z nejodpornějších pořadů v 168 hodin o ÚOHS. Bez jakýchkoliv důkazů jen špína. Mimořádné narušení funkce veřejnoprávního media,“ rozčílil se po sledování pořadu zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…