Odposlechy: To jste spojenci? Macron udeřil na USA a Dánsko

01.06.2021 8:26

Německo a Francie důrazně žádají odpovědi v kauze americko-dánského špionážního skandálu. Francouzský prezident Emmanuel Macron odsoudil kroky americké i dánské tajné služby.

Odposlechy: To jste spojenci? Macron udeřil na USA a Dánsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s Milošem Zemanem na Pražském hradě

Dánská média přišla s informacemi, že dánští tajní agenti pomáhali mezi lety 2012 až 2014 svým americkým kolegům z Národní bezpečnostní agentury (NSA) špehovat některé evropské politiky. Včetně německé kancléřky Angely Merkelové. Dělo se tak v době, kdy byl stávající prezident USA Joe Biden viceprezidentem v administrativě Baracka Obamy.

Anketa

Bojíte se klimatické katastrofy?

7%
91%
hlasovalo: 5384 lidí

Server Deutsche Welle upozorňuje, že jak Němci, tak Francouzi, teď důrazně požadují vysvětlení. Proti postupu dánských a amerických spojenců se ohradil francouzský prezident Emmanuel Macron i již zmíněná německá kancléřka Angela Merkelová.

„Toto není přijatelné mezi spojenci a ještě méně mezi spojenci a evropskými partnery,“ řekl Macron.

Merkelová po jednání s Macronem prohlásila, že s francouzským prezidentem jednoznačně souhlasí. Uvedla však také, že ji uklidnilo vyjádření dánského ministra obrany Trine Bramsena, který počínání dánských zpravodajců odsoudil jako „nepřijatelné“. Podle kancléřky tato slova otevírají prostor k vybudování budoucí vzájemné důvěry mezi partnery.

Bramsen se o odposleších dozvěděl na konci roku 2020 a v reakci na to připravil několik nejvýše postavených představitelů o práci. Jen tehdy nevysvětlil, proč vyvolal průvan v horních patrech dánských tajných služeb.

Ke skandálu se vyjádřil i bývalý analytik CIA Edward Snowden, který v roce 2013 prozradil světu, že americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) odposlouchávala řadu lidí po celém světě. Sledovala i jejich e-mailovou komunikaci.

„Na stůl by měl být položen požadavek na úplné zveřejnění informací nejen z Dánska, ale i jejich senior partnera,“ napsal na Twitteru v narážce na Joe Bidena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…