Odpůrci Putina, bojte se ještě víc: Plyn z USA bude možná až za pět let

24.04.2014 7:42

Je všeobecně známo, že existuje závislost Evropy na ruské ropě a zemním plynu. Evropa včetně Česka nyní řeší, jak tuto závislost zmírnit či se jí zbavit. MF Dnes píše o snaze zajistit dovoz břidličného plynu z USA. Zatím tomu brání americké zákony i slabá infrastruktura.

Odpůrci Putina, bojte se ještě víc: Plyn z USA bude možná až za pět let
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Ukrajinská krize zdůraznila závislost Evropy na energetických zdrojích Ruska a podle MF Dnes také zvýšila šanci, že by plyn z nalezišť Severní Ameriky mohl v budoucnu zásobovat i tuzemské domácnosti.

Americký prezident Barack Obama prý navzdory americkému průmyslu slibuje uvolnit celní bariéry a umožnit tak vývoz břidlicového plynu do Evropy. Zamýšlená právní úprava by umožnila získat povolení na vývoz plynu v řádu měsíců a nikoli let, jak je tomu nyní. Za zjednodušení vývozu a změnu americké legislativy se zasazují nejen evropští, ale i čeští diplomaté.

„Evropa se snaží v dohodě o transatlantické celní unii dosáhnout toho, aby Amerika vyvážela břidlicový plyn,“ cituje deník ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD).

Je třeba vybudovat infrastrukturu

V současnosti tvoří podíl ruského plynu na dovozu do Česka 75 procent. Přesto je to otázka budoucnosti, kdy bude mít Evropa k dispozici plyn z USA. Experti totiž upozorňují na skutečnost, že plyn se musí nejprve zkapalnit, pak lodí dostat přes Atlantik a zde v evropských terminálech opět přeměnit na plyn a rozvést plynovody. Na evropském kontinentě zatím chybí dostatečná infrastruktura. Například dostatek terminálů. MF Dnes uvádí, že jich je zatím 23 a pro Česko bude důležitý terminál v Polsku, který je ve výstavbě, a následně plynovod Stork II.

„Reálně nelze očekávat, že by bylo možné z USA ve větší míře vyvážet plyn dříve než za čtyři, pět let,“ míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…