Odpůrci antisemitismu prošli Prahou. Podpořil je i velvyslanec Izraele

21.04.2013 16:58

Několik stovek lidí dnes prošlo Prahou z náměstí Franze Kafky na Klárov, aby vyjádřili svůj odpor k antisemitismu. Průvod vyšel ve 14:00 a prošel Maiselovou ulicí k Josefovu, odkud pokračoval na náměstí Jana Palacha, a poté přes Mánesův most. Podle pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) spočívá důležitost akce v důrazu na toleranci mezi náboženstvími a vírami.

Odpůrci antisemitismu prošli Prahou. Podpořil je i velvyslanec Izraele
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestující na Vyšehradě

"Ta doba dneska už je taková, že bychom skutečně měli hledat to společné, co všechny víry mají. To znamená to společné v hledání dobra pro lidstvo. A takováto setkání, jako je to dnešní, jsou jasným důkazem toho, že snaha po hledání společného existuje," řekl ČTK Svoboda.

Podle židovského kantora Michala Foršta je pochod důležitou připomínkou holokaustu a druhé světové války. "Děláme to kvůli nesčetným řadám nových mladých lidí, kteří vůbec netuší a jednou ani nebudou moci zažít vyprávění těch, kteří přežili strašlivou tragédii nejen na židovském národě, ale i na celém lidstvu," řekl ČTK Foršt.

Všichni jsme lidi

Průvod prošel Prahou za zpěvu hebrejských písní, které Foršt předzpívával v čele zástupu lidí. Účastníci nesli izraelské vlajky i transparenty, například s nápisem "Všichni jsme lidi". Na Klárově čekala účastníky pochodu řada kulturních akcí. Mezi nimi dramatizace deníku Helgy Weissové-Hoškové, která přežila holokaust. Svou zdravici přednesl izraelský velvyslanec Jaakov Levy.

Letošní pochod byl již desátým. Pořadatelé si vytyčili za cíl vytvořit kontrast k agresivním vystoupením rasistů a deklarovat, že antisemitismus do slušné společnosti nepatří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …