Odstoupil Sobotka z čela ČSSD sám nebo pod tlakem? V ČT přišly možné odpovědi

15.06.2017 23:20

Nespravedlnost. Tak označil odchod Bohuslava Sobotky v Událostech, komentářích předseda poslaneckého klubu Roman Sklenák (ČSSD). Mluvilo se například o tom, zda je změna v ČSSD pro voliče srozumitelná. K situaci v sociální demokracii se vyjádřila i politoložka Eva Lebedová. Promluvili i analytik Václav Dolejší, komentátor Petr Kamberský a komentátor Petr Honzejk.

Odstoupil Sobotka z čela ČSSD sám nebo pod tlakem? V ČT přišly možné odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka sice už není předsedou sociální demokracie, je ale stále předsedou vlády. Na postu předsedy ČSSD vystřídal Sobotku Milan Chovanec. Volebním lídrem pro parlamentní volby je Lubomír Zaorálek. Bude tato změna pro voliče srozumitelná? Na takovou otázku hned na začátku odpovídal Roman Sklenák.

„Myslím si, že pro voliče je změna srozumitelná. Tváří kampaně bude jednoznačně Lubomír Zaorálek. Je to kandidát na příštího premiéra,“ uvedl Roman Sklenák.

Řekl také, jak on sám vidí odchod Bohuslava Sobotky. „Cítil jsem v tom jakousi nespravedlnost. Politika je krutá a není v ní spravedlnost,“ řekl Sklenák a dodal. „Bohuslav Sobotka měl poslední roky v politice obrovské nasazení.  Myslím si, že nikdo nepracuje v politice tak, jako Bohuslav Sobotka,“ sdělil předseda poslaneckého klubu.

Téměř tak dlouho jako Zeman

Jak Sklenák řekl, žádná funkce, a v politice už vůbec ne, není navěky a v politice člověk musí počítat, že může skončit ze dne na den. „Bohuslav Sobotka má za sebou sedm let v čele ČSSD. Jen jeden člověk měl funkční období delší – Miloš Zeman. A to bylo jenom asi o rok,“ řekl Sklenák a rovnou ohodnotil vládu Bohuslava Sobotky. „Myslím si, že s odstupem času, byť možná dnes to tak občané nevidí, bude tato vláda Bohuslava Sobotky hodnocena jako mimořádně úspěšná, jako nejlepší po revoluci. Protože pro lidi udělala zdaleka nejvíc ze všech vlád, co tady byly,“ míní Sklenák.

Hostem pořadu byla i politoložka Eva Lebedová. Ta se mimo jiné vyjádřila k otázce, co by v současné chvíli ČSSD poradila z hlediska marketingu. Lebedová uvedla, že pro ČSSD je nyní zásadní, aby skutečně dokázala tu změnu obhájit.

„To znamená, aby nově zvolený volební lídr skutečně byl tím, kdo bude vést tu komunikaci s voliči, který bude vést ty volební vize a představovat je voličům, aby se jaksi nedělo to, že před voliče budou předstupovat různé hlasy ve formě těch tří osobností, které nyní tu změnu nějakým způsobem ztělesňují,“ vysvětlila politoložka s tím, že je důležité, aby skutečně právě Lubomír Zaorálek jako volební lídr komunikoval s voliči. 

K situaci v ČSSD promluvil i analytik Václav Dolejš, komentátor Petr Kamberský a komentátor Petr Honzejk. Těm položil moderátor například otázku, zda si myslí, že to rozhodnutí Bohuslava Sobotky bylo opravdu jeho a bylo dobrovolné.

„Sám byl pod velkým tlakem. Myslím, že se k tomu mohly přidat i jeho osobní problémy. Že toho měl najednou moc, necítil podporu té strany. Bylo vidět v tom prohlášení, že si trochu postěžoval, že je neustále v sociální demokracii nějaký nepokoj,“ řek analytik Dolejší s tím, že si myslí, že pod tímto vším tlakem se to Bohuslav Sobotka rozhodl vzdát.

„Ta situace českého premiéra koaliční vlády je opravdu nepředstavitelně těžká. Protože musí koučovat vládu, dovnitř i navenek, a ještě k tomu partaj. A ten aparát, který má k dispozici, je prostě stokrát méně efektivní než aparát, řekněme americký, nebo co má Angela Merkelová. Čili podle mne je to prostě nepředstavitelný tlak a nelze se divit, že ti lidi končí takhle vlastně smutně,“ zamyslel se i komentátor Petr Kamberský. Dodal, že se domnívá, že se Bohuslav Sobotka rozhodl sám. „Bohuslav Sobotka je člověk, kterému záleží na sociální demokracii, to je prostě jeho život. A pokud viděl, že to nikam nevede a stejně by ho zařízli po volbách, tak bylo pro něj i pro tu partaj lepší odstoupit teď,“ řekl Kamberský. „Já bych tam žádný velký tlak hladového Chovance nebo hladového Zaorálka neviděl,“ dodal komentátor.

To, že šlo o rozhodnutí Bohuslava Sobotky si myslí i komentátor Petr Honzejk. „A myslím, že všem v ČSSD bylo jasné, že se musí rozhodnout Bohuslav Sobotka sám. Protože kdyby ho dotlačilo grémium nějakou silou k rezignaci, což samozřejmě také byla varianta, protože v situaci, kdy ČSSD spadla k deseti procentům, tak něco musela udělat, protože kdyby neudělala nic, tak by to bylo čekání na ještě potupnější smrt, než která možná v říjnu nastane, tak by to opravdu vypadalo vůči veřejnosti ještě hůře. Protože veřejnost nelibě nese, když dochází k intenzivním konfliktům uvnitř jakékoliv strany, to vždycky ubírá ty body. Takže ano, bylo to rozhodnutí Bohuslava Sobotky a musel ho udělat,“ míní i komentátor Petr Honzejk. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…