Odstřel Sobotky i Haška, příchod spasitele. I tak může za pár dní skončit krize v ČSSD

31.10.2013 9:52

Ústřední výkonný výbor ČSSD se sejde 10. listopadu. Týden.cz ze stanov vyčetl, že může odvolat předsedu Bohuslava Sobotku nebo jeho statutárního místopředsedu Michala Haška. V krajním případě pak může zbavit funkce oba. Mohl by také zvolit jiného místopředsedu a pověřit ho vedením strany.

Odstřel Sobotky i Haška, příchod spasitele. I tak může za pár dní skončit krize v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Z řad sociálních demokratů je nyní patrná podpora předsedy Bohuslava Sobotky. Spekuluje se o tom, že výzva k odstoupení Michala Haška z funkce proto padne už na jednání grémia ve čtvrtek.

Čistě teoreticky by Ústřední výkonný výbor ČSSD mohl ve vedení strany udělat čistku. Server Týden.cz upozorňuje na to, že stanovy umožňují odvolat místopředsedy. Stanovy prý jasně říkají, že ÚVV může vyslovit nedůvěru jak předsedovi, tak statutárnímu místopředsedovi a i řadovým místopředsedům a členům předsednictva. Pokud se na tom shodnou tři pětiny všech 188 členů ÚVV, člena vedení může prý výbor odvolat. Pokud panuje třípětinová shoda, tak je možné zvolit i nového místopředsedu. Pouze předseda strany je volen jen sjezdem.

Kompletně a ze všech stran k válce v ČSSD ZDE

Lubomír Zaorálek tak velkou změnu ve vedení strany neočekává. "Teoreticky by to tak mohlo být, ale je to divoká spekulace. ÚVV dospívá k jednoznačným usnesením pouze v případě, pokud je věc naprosto nezvratná, absolutně černobílá," řekl on-line deníku Týden.cz místopředseda strany Zaorálek.

Místo Sobotky se bude obhajovat Hašek

Je určitým paradoxem, že zpočátku svolala strana ÚVV především proto, aby mu předseda Bohuslav Sobotka vysvětlil nedostatečný volební výsledek strany, a nyní to vypadá, že zpovídat se prý bude především statutární místopředseda Michal Hašek. Objasňovat by měl zejména schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Ta proběhla v sobotu v noci hned po skončení voleb. Hašek ji zprvu vehementně popíral, posléze ji pod tíhou argumentů nakonec přiznal.

To je jeden z hlavních důvodů, proč je otřesena Haškova doposud silná pozice. "Tady se překročila hranice. Není možné veřejně lhát. To je něco, co se nesmí dělat, je to nepřípustné pro politiku. Pokud někdo veřejně lže, tak tím poškozuje celou stranu a je nutné z toho vyvodit odpovědnost," řekl on-line deníku Týden.cz Zaorálek. Domnívá se prý, že se celá věc stane tématem číslo jedna na jednání grémia ve čtvrtek. Už tam by pak mohla padnout výzva k Haškově rezignaci. Podle některých by s Haškem měli funkce opustit i další oponenti Bohuslava Sobotky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…