Sobotka v ČT propral Haškovo "špinavé prádlo", o němž dříve raději mlčel

30.10.2013 21:48

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v Hyde Parku ČT ostře odsoudil jednání Michala Haška a spol. a označil ho za nepodařený a pubertální puč, který proběhl v nejméně vhodnou dobu. Podle něho byl připravován už dlouho a odehrál by se i v případě výrazného vítězství sociální demokracie.

Sobotka v ČT propral Haškovo "špinavé prádlo", o němž dříve raději mlčel
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

„Pučisté“ by podle předsedy měli vyvodit odpovědnost. „Nejde jen o to, že nemluvili pravdu o té schůzce. My jsme se jich na to ptali několikrát. Oni to zapřeli. Myslím, že by ze svého jednání měli vyvodit osobní zodpovědnost a odstoupit z vedoucích funkcí ve straně. Já nejsem stoupenec vylučování ze sociální demokracie. Nemyslím si, že bychom to měli řešit tímto způsobem,“ uvedl.

Sobotka chce stranu změnit a rozhýbat

„Co mě hlavně mrzí, je to, že schůzka byla utajována před částí vedení, před předsedou strany, a to v době, kdy strana má vyjednávat o budoucí vládě. Tyto kuloární postupy stranu oslabují. Lidé mi dnes říkali, že už mají plné zuby takové kuloární politiky. Chtějí transparentní sociální demokracii,“ pokračoval s tím, že on sám nikdy netutlal, kde byl a s kým jednal.

Kompletně a ze všech stran k válce v ČSSD ZDE

Na jaro hodlá svolat stranický sjezd. „Volební výsledek byl jistě varováním. Strana v nové konkurenci ne právě obstála. I proto chci na jaře svolat sjezd. Musíme se změnit, chci stranu rozhýbat a využít pozitivní reakci, kterou vyvolal nepodařený a pubertální pokus o puč,“ prohlásil Sobotka.

A upozornil, že usnesení, jímž ho vedení strany vyzvalo k rezignaci, bylo připraveno už před volbami. „Puč by proběhl, i kdybychom dostali třicet procent. Sociální demokracie nemůže do voleb jít s tím, že někdo bude premiérem, a den po volbách ho zaříznou způsobem, který vůbec není demokratický. To nebyla náhlá reakce na nepříznivý volební výsledek, byl to puč. Nemůžeme si dělat z lidí dobrý den,“ uvedl.

Do dvou týdnů bude pořádek

„Já jsem se v minulých letech snažil udělat maximum pro udržení jednoty strany. Možná to byla chyba, možná mělo ke katarzi dojít dřív. Nechtěl jsem veřejnou kritikou Michala Haška rozbíjet jednotu strany. Ale vadilo mi, že kumuloval funkce poslance a hejtmana, že měl tak nízkou účast na hlasováních,“ vypočítával své výhrady ke statutárnímu místopředsedovi.

„Udělali to v nejméně vhodnou dobu,“ řekl k „puči“. „Teď jde o osud státu, nejsme na nějaké krajské konferenci. Mě to velmi překvapilo a zaskočilo. Možná jsem si měl lépe vybírat lidi kolem sebe. Teď ale není čas na to, abych utíkal z boje. Svou odpovědnost vyvodím na sjezdu. Já si myslím, že během čtrnácti dnů si v sociální demokracii uděláme pořádek,“ slíbil.

Omezit pravomoci prezidenta

Odmítl slova posluchače, který nechápal, proč ČSSD bezmezně podporuje prezidenta Zemana. „Já si nemyslím, že sociální demokracie bezmezně podporovala Miloše Zemana jako prezidenta. Ve druhém kole jsme ho podpořili, to ano, ale já osobně jsem například velmi kritizoval jeho postoj k profesoru Putnovi. Teď mi vadilo, že na Pražský hrad nepozval všechny rektory. Měl by se chovat jako skutečný státník, jako hlava státu. Pokud jde o podporu Rusnokově vládě, já jsem se podřídil většinovému názoru sociální demokracie,“ hájil se Sobotka.

A dodal: „Jde o to, aby se ČSSD nestala jakousi servisní stranou pana prezidenta. I proto jsem odmítl rezignovat a postavil jsem se na odpor. Prezident republiky by neměl zasahovat do vnitřních poměrů politických stran. O reálný mocenský vliv mu jistě může jít. Ten se snaží prosazovat skrze prezidentskou vládu, kterou chce co nejdéle udržet. Takže mu současné dění vyhovuje,“ uvažoval předseda a podotkl: „Jsem pro zpřísnění pravomocí prezidenta republiky. V některých případech to může znamenat jejich omezení.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

20:21 ČT má k nezávislosti daleko asi jako na Mars... Čeští politici pozorně sledují, co se stane na Slovensku

Podpoří změny ve slovenských veřejnoprávních médiích objektivitu a vyváženost, anebo povedou k ohrož…