Odvolání v trestní kauze Bárty a Škárky projedná soud v březnu

25.02.2013 18:44

Odvolání státního zastupitelství proti zprošťujícímu rozsudku v trestní věci předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky projedná pražský městský soud příští měsíc. Předsedkyně odvolacího senátu Jarmila Löffelmannová nařídila jednání na 26. března, sdělila dnes mluvčí soudu Markéta Puci.

Odvolání v trestní kauze Bárty a Škárky projedná soud v březnu
Foto: Vladimír Škarda
Popisek: Jaroslav Škárka u soudu s Vítem Bártou

Podle obžaloby dal Bárta tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170 tisíc a 500 tisíc korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve Věcech veřejných. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Lídr Věcí veřejných Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se hájí tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

Senát Löffelmannové v kauze rozhodoval již loni na podzim, kdy zrušil původní rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 5, který Bártu potrestal za podplácení stranických kolegů osmnáctiměsíční podmínkou a Škárku za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance. Odvolací soud došel k závěru, že Bárta ani Škárka se trestného činu nedopustili, a nařídil obvodnímu soudu, aby případ znovu projednal.

Nejspíš budou zproštěni viny

Obvodní soud byl následně vázán názorem soudu odvolacího, a tak letos v lednu rozhodl o nevině obou politiků. Je pravděpodobné, že odvolací soud v březnu setrvá na svém postoji, že Bárta se Škárkou nespáchali trestný čin, a politiky pravomocně zprostí viny. Pravomocný osvobozující rozsudek by potom mohl napadnout pouze nejvyšší státní zástupce, a to dovoláním u Nejvyššího soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …