Odzbrojování podle stranické legitimace. V Německu se přitvrzuje. Ale ministr se vymlouvá

09.07.2022 16:25

Po tom, co si zemský kabinet v Durynsku posvítil na tzv. Hnutí říšských obcí, si chce vzít na paškál členskou základnu krajně pravicové Alternativy pro Německo. A tím to prý neskončí...

Odzbrojování podle stranické legitimace. V Německu se přitvrzuje. Ale ministr se vymlouvá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pistole ČZ P 07

Německé Hnutí říšských obcí je roztroušenou skupinou, která hlásá, že neuznává v demokratických volbách zvolené vlády a chce si vládnout sama. Po svém. Členové této skupiny často neuznávají ani demokracii jako takovou. Hnutí vzniklo v 80. letech 20. století a i v posledních letech je stále aktivní.

Durynská zemská vláda se rozhodla členy této organizace odzbrojit.

A teď si chce podobným způsobem posvítit i na členy AfD. Kabinet za tímto účelem zřídil speciální pracovní skupinu.

Členové AfD by mohli v Durynsku přijít o právo vlastnit zbraně. Jak ve středu v Erfurtu vysvětlilo durynské ministerstvo vnitra, při uplatňování přísnějších zákonů o zbraních budou prověřováni i členové zemského sdružení, které je klasifikováno jako pravicově extremistické. Jako první o tom informoval časopis Der Spiegel a zprávu později převzal zpravodajský server t-online.de.

Legislativa spojená s držením zbraní se na spolkové úrovni zpřísnila v roce 2020 a sociálnědemokratický ministr vnitra Durynska Georg Maier v této souvislosti upozorňuje, že jen postupuje podle zákona a tím, že se nejprve podíval na Hnutí říšských obcí a teď se podívá na členy AfD, rozhodně nekončí. Poté přísnější legislativu uplatní i vůči dalším spoluobčanům. V žádném případě prý tedy nejde o útok na AfD.

Podle legislativy z roku 2020 musejí držitelé zbraní procházet pravidelnými kontrolami, zda nejsou úředně vedeni jako členové některé extremistické skupiny. Podle právních předpisů nemohou vlastnit zbraň lidé, kteří v posledních pěti letech vyvíjeli protiústavní úsilí nebo jsou členy sdružení s protiústavními tendencemi.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…