Oheň na střeše: Babiš zase ponížil ČSSD s pomocí hlasů Okamury. Zaorálek se naštval, koalice v ohrožení

24.05.2018 12:07

Sociální demokraté se opět rozčilují. Premiér Andrej Babiš znovu hlasoval spolu s KSČM a SPD, tentokrát proti zařazení bodu „Novičok“ na program Sněmovny. O den později se situace zopakovala při hlasování o novele zákona o státní službě. ČSSD se to nelíbí. V Českém rozhlasu se o tom rozpovídal rozzlobený Lubomír Zaorálek. Mnoho vlivných sociálních demokratů koalici v referendu nepodpoří. Národovec Foldyna hlasoval s ANO.

Oheň na střeše: Babiš zase ponížil ČSSD s pomocí hlasů Okamury. Zaorálek se naštval, koalice v ohrožení
Foto: Vít Hassan
Popisek: Lubomír Zaorálek po vyhlášení výsledků voleb

Strany ODS, KDU-ČSL, TOP09 a Piráti měly v plánu udělat v zákonu o státní službě změny. Když se tyto čtyři strany pokoušely navrhnout vrácení novely vládě k přepracování do doby, než vláda získá důvěru, hlasovací koalice ANO, KSČM a SPD to zamítla. Na novele kritikům vadí to, že prý vládě umožní odstavit nepohodlné úředníky a na jejich místa dosadit spřízněné duše. Ministři vlády Andreje Babiše pro změnu tvrdí, že v současném stavu jsou leckdy úřady zabetonované a nelze do nich dosadit skutečné odborníky.

Anketa

Zeman vyhlásil, že Babiše jmenuje znovu premiérem bez ohledu na výsledek referenda v ČSSD. Je to dobře?

79%
21%
hlasovalo: 10043 lidí

Společné hlasování ANO, KSČM a SPD namíchlo sociální demokraty a posílilo v řadách tradiční politické strany spekulace o tom, že ČSSD má pouze posloužit Babišovým plánům a nikoli být rovnocenným členem koaliční vlády. „To jsou přesně ty situace, na které jsme upozorňovali, že posloužíme jednorázově pro schválení důvěry vládě, a když dojde na lámání chleba, tak náš podíl bude prodán SPD. Jen mi to potvrdilo, že naše obavy jsou reálné a že členové by měli brát tyhle vzkazy od hnutí ANO velmi vážně,“ řekl pro deník Právo šéf ČSSD v Ústeckém kraji Miroslav Andrt.

Poslanec Ondřej Veselý řekl: „Zvedlo mě to ze židle. Já už den předtím hlasoval v referendu proti vládě. Ale toto hlasování ANO a SPD jen potvrdilo mé obavy, že ve chvíli, kdy zvedneme ruku pro vládu, tak angažmá ČSSD skončí, protože vláda získá důvěru a nebude síla, která by vládu shodila.“ Podle Veselého může tajná hlasovací koalice pokračovat i po případném vstupu ČSSD do vlády. Stopku chtějí případné vládě ve vnitrostranickém referendu vystavit i další vlivní sociální demokraté.

Díky hlasům SPD a KSČM se tak novela zákona o státní službě nemusí vracet k přepracování. „Komunisté jsou nejvřelejší spojenec hnutí ANO v tomto volebním období a jako by se za to obě strany styděly,“ posteskl si šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Na zasedání označil ANO a KSČM za „jednu partu“ a ministrům vlády vzkázal: „Nestyďte se za to, vždyť to jsou vaši parťáci. Včera, dnes a dovolím si říci i zítra,“ pronesl Stanjura. Poslanci ČSSD však během samotného zasedání nevystupovali příliš výrazně. Šéf poslaneckého klubu sociálních demokratů Jan Chvojka se nechal slyšet, že ČSSD zmiňované hlasování nevnímá nikterak úkorně.

Když se v úterý hlasovalo o zařazení bodu „Novičok“ na program Sněmovny, společně s ANO, KSČM a SPD se proti vyslovil i poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Deníku Právo to vysvětlil tak, že nechtěl více posilovat protizemanovskou rétoriku pravice. „Všechno bylo o novičoku řečeno. Slyšeli jsme vyjádření tajných služeb, prezidenta, politických subjektů, tak nevím, proč by měl někdo teď exhibovat. Co nového by to přineslo? Je to jen politické gesto pana Kalouska a ODS,“ řekl pro Právo Foldyna.

K celé záležitosti se pak ještě vyjádřil pro Český rozhlas bývalý ministr zahraničí a dlouholetý místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. On sám se sice při hlasování o „novičoku“ zdržel, protože nepovažuje načasování jednání za šťastné, vadí mu ale, že neplatila dohoda ze sněmovního organizačního výboru o tom, že se bod na jednání zařadí. „Člověk by řekl, tak vládněte, když vám to tak jde,“ rozčílil se. „Připadá nám, že když se Andreji Babišovi něco nehodí, nebo je zle, tak se uchyluje k této koalici. To je podle mě opravdu vážné riziko,“ varoval Zaorálek.

Dále kritizoval nejednoznačnou komunikaci vlády s prezidentem ve věci kauzy novičok. „Vláda musí věci koordinovat a komunikovat. Pokud se způsob jejího fungování nezmění, tak se zítra může stát něco podobného,“ řekl Zaorálek. Současnou vládu považuje za slabou. Zahraničně-politická orientace země ale tanečky kolem novičoku podle Zaorálka není zpochybňována, jak tvrdí poslanec Jan Bartošek (KDU-ČSL). A jak bude hlasovat ve vnitrostranickém referendu o vládě s ANO. To Zaorálek odmítl prozradit. Existence údajné hlasovací koalice ho nikterak nepřekvapuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…