Ohlédnutí za rokem 2016. Většina Čechů cítí spokojenost

27.01.2017 12:26

Výrazná většina českých občanů je v současné době spokojena se svým životem. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM.

Ohlédnutí za rokem 2016. Většina Čechů cítí spokojenost
Foto: STEM
Popisek: STEM, logo.

Se svým životem je podle zmíněného průzkumu spokojeno 78 % českých občanů. Loňský rok za osobní úspěch považuje 69 % lidí. Více než polovina populace (53 %) hodnotí uplynulý rok jako úspěšný z celospolečenského hlediska.

Polovina občanů hodnotí minulý rok pozitivními charakteristikami (vše jde, jak má, vyrovnanost, vše se daří, štěstí). Naproti tomu negativní pocity převládají u třetiny občanů.

Ve srovnání s předchozím rokem se nálada ve společnosti významně proměnila, podíl pozitivních emocí se zvýšil o 10 % a negativních snížil o 12 %.

Při zpětném pohledu na rok 2016 považuje více než dvoutřetinová většina dotázaných tento rok za osobní úspěch. Jenže v hodnocení stavu společnosti již lidé nejsou tak pozitivní. Přesto se více než polovina občanů domnívá, že rok 2016 přinesl úspěch v rozvoji společnosti.

V hodnocení posílení spravedlnosti ve společnosti jsou lidé ještě zdrženlivější, téměř tři čtvrtiny se nedomnívají, že minulý rok přinesl více spravedlnosti.

Vývoj společnosti v roce 2016 nejčastěji pozitivně hodnotí příznivci vládních stran. Nicméně i u sympatizantů opozice příznivá hodnocení převažují. Navíc v porovnání s předchozím rokem došlo u stoupenců ODS a KSČM k výraznějšímu nárůstu podílu kladných odpovědí než u příznivců ANO, ČSSD a KDU-ČSL.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …