Okamura a komunisté?! Zaorálek se naštval kvůli Rusku

19.04.2021 12:29

Ministr kultury Lubomír Zaorálek, jenž byl v čase výbuchu ve Vrběticích ministrem zahraničí, promluvil k celé kauze. Rusy ani trochu nešetřil. Vyčinil i českým komunistům a Tomiu Okamurovi.

Okamura a komunisté?! Zaorálek se naštval kvůli Rusku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Lubomír Zaorálek

Anketa

Rusko vyhostilo 20 lidí z naší ambasády v Moskvě. Má ČR vyhostit další ruské diplomaty?

12%
88%
hlasovalo: 17625 lidí

Krátce poté, co se Lubomír Zaorálek stal ve vládě sociálního demokrata Bohuslava Sobotky ministrem zahraničí, vtrhli ruští vojáci na ukrajinský poloostrov Krym a dodnes z něj neodešli. A od tohoto vpádu má Zaorálek podle svých vlastních slov s Rusy ty nejhorší zkušenosti.

„Stal jsem se ministrem zahraničí v Sobotkově vládě krátce po ruské anexi Krymu. A mé zkušenosti s Rusy po Krymu jsou bohužel ty nejhorší. Jediný způsob, jak čelit ruskému narativu, je trvat na svém. Pokud naše pozice nebude jasná, jednotná, budou tam nesrovnalosti, jakmile se to začne drolit a drobit, tak Rusové toho hned nemilosrdně využijí. Víme přece, jak fungují. Když v ruském zpravodajství oznamovali vyhoštění ruských diplomatů z Prahy, nepadlo tam ani slovo o Vrběticích,“ upozornil.

Teď podle Zaorálka začíná fáze diplomatické bitvy, pro kterou potřebujeme spojence.

„Teď začíná bitva a my k ní potřebujeme spojence. Abychom je získali, musíme jasně sdělit, co se stalo. A to je naprosto klíčové. Musí to být jednoznačná, jasná pozice země. Žádné rozmělňování, zpochybňování. Každému asi nedochází, jak je to nebezpečné. A bohužel už teď vidím, že už se to děje, když se třeba Tomio Okamura objednává u ruského velvyslance nebo komunisté zpochybňují důkazy našich tajných služeb,“ kroutil hlavou Zaorálek.

Psali jsme: To tady chcete vyvolávat válku? Pekarová se v Partii rozjela, že se komunista neudržel

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ministr nijak nelituje toho, že se česko-ruské vztahy nalézají v troskách potom, co vyšlo najevo, že za výbuchem ve Vrběticích stáli dva ruští armádní zpravodajci.

Česká strana vyhostila 18 ruských diplomatů - špionů a ruská strana v odpověď na to vyhodila českých diplomatů z Moskvy hned 20, včetně zástupce velvyslance. Jan Hamáček už dal najevo, že tady jde o tak vysoce postaveného diplomata, že na to ještě Česko může nějak reagovat. Konkrétní reakci chce probrat s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …