Okamura chce trestat nenávistné ideologie. Ale to nejde, kroutí se právníci...

27.04.2018 22:30

Podle předsedů soudů, advokátů i státních zástupců není možné kriminalizovat podporu nenávistné ideologie. Odborníci tak nepodporují návrh hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Tvrdí, že by bylo obtížné v praxi trestat myšlenky. Navíc by podle nich hrozila i kolize s Ústavou, píše server iDnes.cz.

Okamura chce trestat nenávistné ideologie. Ale to nejde, kroutí se právníci...
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Tomio Okamura v pořadu Horké téma

Poslanecký návrh SPD zaměstnal v pátek právnické kapacity na půdě Poslanecké sněmovny. Zde zasedly u kulatého stolu. Okamurovci svou novelu zakládají na soudní kauze Vladimíra Sáňky, jenž čelí obžalobě kvůli vydání radikální knihy Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha.

Podle okamurovců, jak píše server iDnes.cz, chybí v zákoně trestnost propagace ideologie. Například poslanec Jiří Kobza v té souvislosti vyjádřil, že může vzniknout i nějaká další nenávistná ideologie, o níž ještě nemusíme ani vědět.

  • Původní text ZDE.

Experti se sice shodli, že projevům radikálního islámu by chtěli všichni zabránit, novela však podle nich není tou správnou cestou. Například poslankyně Helena Válková z hnutí ANO se obává, že by tím byla pootevřena Pandořina skříňka – možné trestání jakéhokoli osobního přesvědčení.

Předseda Nejvyššího soudu Pavel Šámal  pak zmínil to, že trestání ideologie by mohlo být v rozporu s Listinou základních práv a svobod. Kobza se však svého názoru vzdát nechtěl, neboť podle jeho slov není možné opakovat chyby západní Evropy. Bouřlivější diskuse pak nastala také u nově navrhovaného trestného činu „maření spravedlnosti“. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…