Okamura nekandiduje, ale Japonka dobyla Hrad. A Klaus se bavil

15.01.2013 9:02

Tomio Okamura kvůli rozhodnutí soudů na Hrad nekandiduje, ten místo něj ale dobyla japonská nejen jazzová klavíristka Hiromi (Uehara). V pondělí totiž proběhl ve Španělském sále Pražského hradu již 89. koncert z cyklu Jazz na Hradě.

Okamura nekandiduje, ale Japonka dobyla Hrad. A Klaus se bavil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Jazzový večer tradičně zahájil prezident republiky Václav Klaus, který však tentokrát výjimečně ani nevtipkoval.

„Dobrý večer, dámy a pánové. Je vás tady dnes nekonečné množství. Já myslím, že jsme překonali všechny rekordy. Ale určitě budeme odměněni. Já se musím přiznat, že když jsem byl vloni na valném shromáždění OSN, tak mě Laco Mravec vytáhl večer, že musíme navštívit nějaký kvalitní jazz, tak jsme byli ve slavném newyorském klubu Blue Note a tam hrála Hiromi a my jsme byli naprosto nadšeni. Tak jsme se setkali po skončení koncertu a ona přislíbila, že přijede. Tak jsem moc rád, že ji tu můžeme uvítat v rámci cyklu Jazz na Hradě. Opravdu se máme na co těšit. Hezký večer,“ řekl Klaus.

Znovu v Praze

Pak již začalo hrát trio Hiromi v sestavě: Hiromi, klavír, Anthony Jackson, baskytara a Steve Smith, bicí. Sama Hiromi prozradila, že byla v Praze i na Pražském hradě před mnoha lety a nemyslela si, že by zde někdy mohla hrát.

Kapela hrála asi hodinu a půl, rychlejší a tvrdší i pomalejší a jemnější skladby. Trio si několikrát vysloužilo potlesk vestoje.

Hiromi Uehara je japonská jazzová skladatelka a pianistka. Proslavila se svou virtuózní technikou hry, energickými koncerty a svými skladbami, které jsou směsí jazzu, progressive rocku, vážné hudby a fusion. Jako vítězka jedné talentové soutěže mohla zahrát i v Praze jako sólistka s Českou filharmonií. To ji bylo teprve 14.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …