Nejsou tu žádní cizáci, usmíval se Klaus. A vysmál se soudružce z EU

13.12.2012 6:52

Ve středu se konal již 88. koncert z cyklu Jazz na Hradě. Tentokráte v menších prostorách Nové galerie Pražského hradu. Večer zahájil tradičně patron projektu, prezident republiky Václav Klaus.

Nejsou tu žádní cizáci, usmíval se Klaus. A vysmál se soudružce z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Jen pro zajímavost, datum konání akce bylo 12. 12. 2012. Termín byl zvolen patrně záměrně, protože 21. 12. 2012 dojde ke konci světa a žádný jazz už nikdy nebude.

Jazz ve Vatikánu

Prezident Klaus si to očividně nechtěl připustit a byl i přesto ve velmi dobré adventní náladě. Vtipkoval a bavil publikum.

„Dámy a pánové, vážení hosté, vážíme si opět celé řady velvyslanců, kteří informují o našem jazzu do světa. Ale zejména bych zmínil pana papežského nuncia, který mezi námi je. Nevím, jestli je to signál, že se teď ve Vatikánu bude pořádat Jazz ve Vatikánu. Když tak přijdeme dobrovolnicky pomoci, kdyby to bylo potřeba. Ale určitě by to uměli sami. To je jasné,“ usmíval se prezident.

Pozdravujte soudružku eurokomisařku a soudružku baronku

„Takže dobrý večer, já bych vás chtěl všechny přivítat v této předvánoční adventní době. Popřeji vám hezké Vánoce. Jsem rád, že tady máme po celé řadě těch cizáckých kapel odněkud ze „zaoceánu“ zase po jisté době domácí jazz,“ smál se Klaus.  Na minulém jazzu totiž vystoupil kvintet Marcuse Millera a předminule hrál zase Joe Lovano & Dave Douglas Quintet.

„Takže pánové, dejte se do toho,“ vyzval Klaus jazzmany. „Jenom nevím, jestli máte splněnu 40procentní kvótu soudružky Redingové. Asi máte co dohánět,“ dodal Klaus a vyvolal bouřlivý potlesk a smích přítomných fanoušků jazzu. Narazil tak na návrh směrnice Evropské komise předložený eurokomisařkou Viviane Redingovou, aby ve vedení firem ve státech EU bylo povinně 40 procent žen.

Škoda, že v publiku neseděl senátor Jaroslav Kubera. Ten zase nazval socialistickou evropskou „ministryni“ zahraničí Catherine Ashtonovou „soudružkou baronkou“, neboť ta obdržela pro svou osobu šlechtický titul.

Rodina Fečových

Je fakt, že Redingová by ze sexismu, mužského šovinismu a maskulinní dominance v sestavě vystupujících patrně dostala mrtvici. Ze šestice vystupujících byla pouze jedna žena a to na 40procentní kvótu zdaleka nestačilo.

Svým pěveckým výkonem však chybějící procenta Erika Fečová bohatě nahradila, i když zazpívala pouze tři písně.  Další skladby byly čistě instrumentální.

Koncert probíhal tak, že základ tvořil kvintet Ondřeje Čtveráčka, který hrál na tenor saxofon. Klavír obsluhoval Ondrej Krajňák, do bicích tloukl Martin Šulc a na basu brnkal Josef Fečo.

Josef Fečo si pak v další části koncertu pozval na pódium členy své rodiny, tedy již zmíněnou Eriku Fečovou a altsaxofonistu Jana Feča. Koncert trval tradičně asi hodinu a půl a zazněla i předělávka vánoční Tiché noci. Kapela na závěr ještě jednu píseň přidala.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

"K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

21:05 "K snídani byla vejce," napsali jste na sociální síti. Sociolog Herzmann ukazuje, co s tím pak provádí politický marketing

ROZHOVOR Marketing může sloužit k boji o moc. Vydatně mu v tom pomáhají moderní technologie. Díky je…