Okamura před občany: Bárta nic neukradl a Čunek je famózní politik

26.06.2013 7:41

REPORTÁŽ Směji se ČSSD, když kritizuje kauzu Nagyová. Ruka ruku v dnešní politice myje, vysvětloval senátor Tomio Okamura v Otrokovicích při diskusi s občany. Zároveň si postěžoval i na to, že pro jeho nové hnutí se mu těžko hledají kandidáti. Slíbil ale, že svým výběrem bude šokovat.

Okamura před občany: Bárta nic neukradl a Čunek je famózní politik
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura na besedě v Otrokovicích

Mezi pravicí a levicí není rozdíl. To tvrdí senátor Tomio Okamura, který založil hnutí Úsvit přímé demokracie. „Není mezi nimi rozdíl. Jejich politiku doprovázejí skandály a korupční zakázky. Tento systém je zrůdný a nechutný od začátku. Řešením je přímá demokracie. Dvacet let nám politici říkají, že dělají reformu. Nikdy k žádné nedojde, protože jsme v poměrném volebním systému. Jde jen o to změnit tento systém od kořenů a zajistit odvolatelnost politiků. Když nehrozí nějaký trest, lidé zvlčí,“ burcoval Okamura, který zároveň podotkl, že problémy s tímto systémem existovaly i za první republiky. „Tenkrát chtěl Masaryk zavést prvky přímé demokracie, protože se potýkal s křehkými koalicemi, přeběhlíky a korupcí,“ dodal. 

Bárta nic neukradl

Jenže složité pro něj bude hledat osobnosti na své kandidátky pro případné volby. „Mám personální problém. Všichni nadávají, ale nikdo nechce kandidovat. To je hrozné. Budu muset sáhnout po některých politicích, kteří se stali obětí mediálních kampaní. Exemplární příklad je Vít Bárta. Zírám, co se s ním stalo, nikdy nic neukradl a nikdy nikoho neuplatil. Měl problémy jen proto, že jako ministr šlápnul na předražené zakázky na stavbách silnic a dálnic. Už v té době jsem si říkal, že je to začátek jeho konce,“ vysvětlil Okamura.

Čunek je prý famózní politik

Tomio Okamura se netají tím, že při sestavování kandidátek bude velmi odvážný. „Nebudu odmítat lidi, o kterých média vytvořila lživou představu. Pokud by mě lidé posuzovali podle médií, řekli by si, že jsem děvkař, který má čtyři gejši, že jsem zkrachovalý člověk bez peněz a mohl bych být ocejchovaný. Mám to štěstí, že se pohybuji v mediálním prostoru asi deset let, takže jsem měl prostor se obhájit. Ti, kdo to štěstí neměli, tak jim zůstala špatná image,“ zopakoval senátor a připomenul v této souvislosti kauzy lidovce Jiřího Čunka.

„Počkal jsem si, jak dopadnou volby. Když ale někdo dostane tolik hlasů ve volbách jako on,  jedná se pozoruhodný výsledek. Přímo famózní,“ pochválil Čunka Okamura. Vysvětlil zároveň, proč založil hnutí a ne politickou stranu. „My neprosazujeme program ani doleva ani doprava, ale změnu systému. Hledáme proto podporu u všech občanů České republiky bez ohledu na stranickou knížku. Nekádruji lidi podle stranickosti,“ dodal.

Volby by údajně mohl vyhrát

Senátor prosazuje ústavní změnu, takže pokud chce uspět, podpora musí být značná. Zatím má prý velký úspěch. „Nechal jsem si udělat první průzkum u renomované agentury. Stál několik set tisíc korun. Bylo tam asi padesát otázek. Řadu z nich jsme zacílili přímo na naše hnutí. Po výsledku jsem byl v šoku. Testování proběhlo na velmi podrobném vzorku lidí. Odpovídali také na otázku: Volili byste hnutí, které povede Tomio Okamura, jenž bude mít v programu přímou demokracii? Padesát sedm procent lidí se vyslovilo, že ano. Když průzkumy budou jen z poloviny pravdivé, mohu vyhrát volby,“ uvedl Okamura.

Hnutí Úsvit prosazuje změnu českého politického systému s cílem posílit prvky přímé demokracie a osobní odpovědnosti podle koncepce Pavla Kohouta popsané v knize Úsvit. Do kampaně chce Tomio Okamura dát asi 30 milionů korun. Chce zavést politický systém s důsledným oddělením moci výkonné, zákonodárné a soudní a s přímou odpovědností volených představitelů.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…