Okamura prozradil, kdo by ho mohl nahradit v Senátu

15.11.2013 15:09

Hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury vyšle do senátních voleb v obvodu 80, který tvoří Zlínsko a část Uherskohradišťska, lékaře Pavla Talaše, jenž je otcem Okamurovy partnerky. Novinářům to dnes oznámil Okamura, který sám místo senátora uvolnil poté, co uspěl s Úsvitem v letošních sněmovních volbách a stal se poslancem. Senátorský mandát mu tak zanikl.

Okamura prozradil, kdo by ho mohl nahradit v Senátu
Foto: Úsvit přímé demokracie
Popisek: Okamura volí

Okamura uvedl, že Talaš má navíc veřejnou podporu hnutí ANO miliardáře Andreje Babiše, které nyní jedná o vstupu do vlády. Podle Okamury tak ANO svého kandidáta nepostaví. Ze stran zastoupených v Poslanecké sněmovně zatím jméno svého kandidáta zveřejnili lidovci, kteří vsadili na starostu Uherského Brodu Patrika Kunčara. Uherský Brod je totiž spolu s Otrokovicemi nejlidnatějším městem obvodu. KDU-ČSL podle krajského předsedy Jiřího Stodůlky sází na to, že Kunčar je místní člověk, na což voliči slyší.

Senátor na kratší čas

 Lidovec Stodůlka byl v tomto obvodě v letech 1996 až 2006 prvním senátorem. Ve volbách v roce 2006 ho ale porazila Jana Juřenčáková (STAN) a loni se zde senátorem stal nynější poslanec Okamura. Ve druhém kole voleb porazil poměrem zhruba 66 ku 34 procentům hlasů zlínského hejtmana Stanislava Mišáka (ČSSD). Postoupil do něj z prvního místa v konkurenci dalších šesti uchazečů o místo v horní komoře.

V říjnových sněmovních volbách kandidoval Okamura za hnutí Úsvit přímé demokracie ve Středočeském kraji. Hnutí dostalo celkově 6,88 procenta hlasů a má 14 poslanců.

Ostatní strany o svých kandidátech rozhodnou nejpozději příští týden. První kolo doplňovacích voleb se v senátním obvodu 80 uskuteční v pátek a v sobotu 10. a 11. ledna. Případné druhé kolo by se konalo o týden později. Senát není po Okamurově zvolení do sněmovny kompletní, čítá 80 členů. Vítěz voleb nebude zvolen na obvyklých šest let, ale pouze dokončí Okamurou započatý mandát. Bude tak senátorem do voleb v roce 2018.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…