Okamura si stojí za spoluprací s Vítem Bártou

22.09.2013 10:55

Protože jsou volby za dveřmi, rozhodl se Tomio Okamura na blogu vysvětlit některá rozhodnutí, která učinilo hnutí Úsvit přímé demokracie. Píše o financování kampaně i o rozhodnutí spolupracovat s Vítem Bártou z VV.

Okamura si stojí za spoluprací s Vítem Bártou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Základem volebního programu hnutí Úsvit je prosazení zákona o referendu. Přes to prý nejede vlak

V úvodu vysvětluje způsob financování předvolební kampaně. „Mimo můj osobní vklad si hnutí půjčí peníze v bance a po volbách je splatí ze státního příspěvku,“ píše Okamura .  „Osobně jsem proti dotacím na soukromé účely a v Poslanecké sněmovně budeme navrhovat změnu státního příspěvku stranám tak, aby se buď úplně zrušil anebo byl k dispozici rovnoprávně všem stranám, které se účastní voleb – tzn. že za hlas dostane nějakou částku každá zúčastněná strana.“ Podle Okamury není fér, když jen pár vyvolených velkých stran je financováno z veřejných peněz. Oproti ostatním je to prý zvýhodnění, které je nedemokratické, jelikož znemožňuje rovnocennou soutěž.  Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie je také proti darům od kmotrů. „Pravda, dary by byly fajn, ale k daru patří dárce a tomu jste vždy nějak zavázaní. Je samozřejmě rozdíl, když vám dá deset tisíc váš fanda a když vám dá deset milionů pan Chrenek,“ míní Okamura.

Jiří Pospíšil ničí české právní prostředí

V textu, ve kterém se Tomia Okamura obrátil k voličům, je kritizován bývalý ministr spravedlnosti za ODS Jiří Pospíšil. „Jedním z těch, kteří skutečně ničili a ještě i dnes ničí české právní prostředí je exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, loutka plzeňského kmotra Jurečky. Je to člověk, který prosadil zrušení účinné lítosti u korupce, byl to ten, kdo nakonec prosadil zrušení pojistek proti tunelování prostřednictvím nového korporátního zákona, byl to Pospíšil, kdo tlačil do občanského zákoníku legalizaci výnosů z trestné činnosti, což jediné mu naštěstí nevyšlo. Okamura tvrdí, že „zákony, které Pospíšil měnil, mají svou logiku: umožnit korupci, podvody, krádeže a následně tyto krádeže legalizovat“.

Vítek Bárta bude podle Okamury ideálním soupeřem pro Pospíšila a jeho ODS v Plzeňském kraji, protože se s Pospíšilovými intrikami také utkal - v kauze Kočí.  Zde pak Okamura obsáhle líčí a vysvětluje souvislosti Bártových kauz a fungování původně Bártovy firmy ABL.

„I já jsem v podstatě výsledkem propojení ekonomických zájmů s politikou. Před mnoha lety jsem totiž začal bojovat s velice špatným zákonem o cestovním ruchu, který poškozoval běžné občany. A loboval jsem za zlepšení u politiků tak dlouho, až jsem se loni stal sám profesionálním politikem, jelikož mám tak větší šanci měnit věci k lepšímu a teď jsme nakonec založili svou vlastní stranu, stejně jako v minulosti Vít Bárta,“ říká Tomio Okamura k propojení zájmů.

Udělat z oběti zločince je majstrštyk českých médií

„Udělat z oběti - Vítka Bárty - zločince, je vskutku husarský majstrštyk českých médií. A tato média naopak z jednoho ze zřejmých spolupachatelů, Jiřího Pospíšila, udělala nejoblíbenějšího politika ODS,“ píše na svém blogu šéf hnutí Úsvit přímé demokracie.

„Bohudík už dávno vím, jak je mediální svět zákeřný. Jsem poslední, kdo bude na jeho oběti plivat - naopak, pro mne je takový člověk dalším vítaným spojencem v boji s prolhaností a podrazáctvím některých českých novinářů,“ dává najevo svůj soud médií Okamura.

Nehodím přes palubu slušné lidi

„A tady se dostávám k poslednímu - jak je možné, že mediální zločinci jsou malé ryby - často nevinné oběti a žraloci jako Kalousek, Severa, Dalík nebo Pospíšil proplují? Vím, že lidem je třeba házet nějaké oběti - ale copak si to vážení chcete nechat líbit věčně? Ptá se Okamura a vrací se opět k osobě Víta Bárty, který kandiduje na kandidátce hnutí Úsvit přímé demokracie.

„Na každém rohu slyším, že když 'do toho' půjdu sám, tak budu mít násobně větší úspěch. A naopak s Vítem Bártou riskuju neúspěch. Z velké části to je pravda.  Ale navzdory tomu nehodím přes palubu člověka, který mi pomohl jen proto, abych si urval procenta navíc. A je to také proto, že sám bych byl moc nerad, aby někdo jiný hodil z podobného důvodu přes palubu třeba mne.“

Podle Okamury je jen na voličích, jestli Vítovi Bártovi dají ve volbách důvěru. „O tom, zda se do sněmovny vrátí, totiž nakonec nerozhoduju já, ale rozhodnou voliči,“míní Okamura.

V závěru svého prohlášení Okamura zdůrazňuje, že do sněmovny jde Úsvit s plánem prosadit referendum a také prosadit možnost odvolání politiků, co ztratili důvěru. „Jdeme 'do toho' s tím, že na sebe a na všechny politiky chceme uplést co největší bič a voličům dát jistotu, že když je politik zklame, tak to nebude na dlouho.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…