Okamura v Partii chránil Babiše: Musíme udělat vše pro to, aby byl ve vládě

01.12.2013 12:50

Martin Stropnický, představitel a poslanec hnutí ANO, si s Tomiem Okamurou, předsedou Úsvitu přímé demokracie, v nedělní Partii vysílané na televizní stanici Prima notovali. Až to vypadalo, že k sobě mají blíže než strany vznikající koalice.

Okamura v Partii chránil Babiše: Musíme udělat vše pro to, aby byl ve vládě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Podle Martina Stropnického jsou řeči vedení lidovců, dotýkající se uzavřených bilaterálních jednání dvou silnějších stran vyednávané trojkoalice, určeny především jejich voličům. Nedomnívá se, že by KDU-ČSL byla ve skutečnosti v nedůstojné pozici. Stále totiž podle Martina Stropnického platí, že Babišovo hnutí ANO půjde buďto společně s lidovou stranou do vlády, anebo společně podpoří jednobarevnou vládu ČSSD. 

Podle poslance Tomia Okamury se polovina poslanců hnutí ANO v kuloárech vyjadřuje v tom smyslu, že by raději spolupracovali s jeho Úsvitem než s lidovci. „Byly by v jednání dvě strany změny proti jedné zavedené tradiční,“ vysvětloval předseda Úsvitu důvody, proč by mohlo být jeho partnerství pro Babišovo ANO zajímavé. „ČSSD brání spolupráci s Úsvitem, protože o mně je známo, že jsem neústupný a řídím se svědomím a sliby danými voličům,“ uvedl.

Podle Tomia Okamury sociální demokracie ve skutečnosti žádné změny nechce. „V roce 1990 jsme měli přebytkový rozpočet, suroviny a fabriky,“ připomněl poslanec s tím, že dnes je situace opačná, a na tomto stavu se společně podílely všechny tradiční zavedené strany. Podle Martina Stropnického jsou v ČSSD dvě frakce a nikdo není schopen dlouhodobě garantovat jednotu jejich padesátičlenného klubu.

Předseda Úsvitu zopakoval známý požadavek své strany, že za podporu zákona o obecném referendu rád podpoří vládu. Upozornil však, že přesto, že řada stran je formálně pro uzákonění všelidového hlasování, zároveň si kladou pro Úsvit nepřijatelné doplňkové podmínky, jako vyjmutí některých okruhů z možnosti o nich vůbec hlasovat či přiliš vysoký počet podpisů pod petici o vypsání referenda, konkrétně čvrt milionu občanů. Martin Stropnický v těchto vzájemných „námluvách“ vyšel svému kolegovi v ústrety s tím, že hnutí ANO rozhodně není pro nějaké „šidítko“, ale pro účinný zákon o skutečném referendu. 

Podpořil i Babiše

Na to i předseda Úsvitu podpořil spoludiskutujícího tím, že se jednoznačně postavil za právo Andreje Babiše usednout ve vládě a řídit ministerstvo s poukazem na skutečnost, že jeho hnutí získalo ve volbách podporu 20 procent voličů a je druhou nejsilnější stranou. S důrazem na demokratičnost svého hnutí pravil, že „je nutno respektovat vůli občanů a ne úzké skupiny intelektuálů“.

Více sporů než s předsedou konkurenční strany měl nakonec tradičně uhlazený Martin Stropnický s moderátorem Janem Punčochářem. Na jeho dotaz, zda za čistotu poslaneckého klubu ANO zaplatí daňoví poplatníci na odstupném pro demisionující poslance, rozhorleně odvětil: „Pane redaktore, to je novinářský populismus, nezlobte se na mě!“ Tomio Okamura vyjádřil pochopení, že hnutí ANO nemá na své bývalé poslance žádné zákonné nástroje. „My navrhujeme odvolatelnost, hmotnou trestní zodpovědnost a menší množství poslanců,“ připomněl divákům při té příležitosti svůj politický program.

Volba vedení sněmovny byla podle Tomia Okamury důkazem, že na důležitých věcech panuje tichá koalice ČSSD-KSČM-TOP09-ODS. „Ve středu bude zvolen zástupce Kalouskovy TOP 09 s podporou poslanců stran před volbami kritizujících Kalouskovu TOP 09. Tradiční politické strany úplně běžně skrytě kooperují, uvidíme, zda levice skrytě kooperuje s Kalouskovou TOP 09,“ dodal.

Také podle Martina Stropnického bylo Kalouskovo vyjádření o pokusu o umlčení úsměvné. „Tomio Okamura neprohrál. Zamíchal výrazně kartami a zabránil zvolení reprezentanta minulosti,“ myslí si představitel hnutí ANO. 

Malá neshoda na závěr 

Na závěr se oba diskutující neshodli na představě, zda má Ministerstvo vnitra řídit Ondráčka z lobbystické skupiny Transparency International. Tomio Okamura byl, podle očekávání, zásadně proti s poukazem na negativní zkušenosti s touto skupinou. „Konečně se dnes lišíme v nějakém názoru s panem Okamurou,“ v lehkém duchu doplnil Martin Stropnický. „Kdybych tyto informace neslyšel, převažovala by u mne jasná plus,“ dodal.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…