Okamura vystoupil v ČT s příběhem romské dívky i s Mazánkem a Kolouškem

04.11.2013 21:39

14 mandátů. Tolik si v uplynulých podzimních volbách vysloužilo hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury. „Myslím, že je to výborný výsledek, vzhledem k tomu, že nás mnohá média cenzurovala,“ uvedl jeho předseda v pořadu Hyde park na ČT24. Nejvíce ho prý z předvolebních debat vylučovala TV Nova a prostor mu nevěnovala ani MF Dnes.

Okamura vystoupil v ČT s příběhem romské dívky i s Mazánkem a Kolouškem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ne, nejsem populista.Když něco kritizuji, vždy navrhuji řešení, hřímal Tomio

Pozitivně hodnotí Okamura výsledek voleb i proto, že jeho hnutí vzniklo teprve na jaře tohoto roku, tedy pouhých pár měsíců před otevřením volebních místností. V porovnání s hnutím Andreje Babiše dopadl ale mnohem hůře, což podle něj způsobil zejména rozdílný stav financí a málo času na vysvětlení principů přímé demokracie. „Ze všech subjektů jsme měli nejméně peněz. Ale aspoň jsme svobodní a nejsme závislí na lobbistických skupinách a kmotrech,“ podotkl Okamura.

Připustil, že sice 14 poslanců je na prosazení svých záměrů poměrně málo, ale přesto prý bude dělat vše proto, aby to alespoň zkusil. „Do vlády nevstoupíme, ale jsme ochotni podpořit vládu, která prosadí zákon o referendech bez výjimky a odvolatelnost politiků. Když to na nás stát nebude, tak se staneme silnou opozicí, a věřte mi, do roka a do dne skandály všech ostatních stran vylezou na povrch,“ prohlásil rozhodně.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Jedním ze základních pilířů politiky je, jak už název jeho hnutí napovídá, prosazení přímé demokracie. Je totiž přesvědčený, že současný demokratický systém není dostačující a umožňuje politikům korupci, lži a krádeže. V této souvislosti zmínil kauzu bývalého poslance ODS Romana Pekárka, který i za mřížemi pobíral svůj plat. „Nad politiky musí neustále viset Damoklův meč,“ míní Okamura. Podobný systém dle jeho slov už úspěšně funguje nejen ve Švýcarsku, ale i v USA nebo třeba Venezuele.

Jeden z diváků nařkl Okamuru z toho, že jeho rozhodnutí nepodílet se na vládě není nic jiného než čirá zbabělost. „Evidentně nejste naším voličem,“ odvětil mu šéf hnutí s tím, že již před volbami deklaroval nechuť jít do vlády, takže v současnosti pouze plní svůj program. V opačném případě by se stal podvodníkem a lhářem jako mnoho dalších politiků, protože by program porušil.

Populismus? To říkají jen ti, co nemají argumenty

„Odmítáme to odporné politikaření. Chceme stát táhnout dopředu, odmítáme okopávat kotníky, chceme konečně začít pracovat. Našich 14 poslanců je v jednom šiku, který čeká, až se začne něco dít, protože občané potřebují jednotné zákony,“ vyjádřil se Okamura k současné politické situaci. Prozatím se prý sešel jen s představiteli hnutí ANO, ale zřejmě se v blízké budoucnosti setká i s vedením KSČM a ČSSD.

Mnozí kritici Okamurovi vyčítají zejména populistické návrhy, které ve skutečnosti nejdou zrealizovat. To on však odmítá s tím, že taková slova přicházejí jen od zlých jazyků.

„Jsme jediným politickým subjektem, který nese odkaz T. G. Masaryka. Ten říkal, že chce, abychom byli evropské Švýcarsko, čímž myslel právě prvky přímé demokracie. Snažil se o ně, ale nedařilo se mu, protože už tehdy bojoval s poměrným systémem, který doprovázely vratké koalice, korupce a krádeže,“ rozohnil se. Ti, kteří mu vyčítají populismus, to prý dělají jen proto, že nemají žádný jiný argument.

Stojí si proto za tím, že program jeho hnutí je realizovatelný. „Jen blázni, kteří si myslí, že změní svět, ho skutečně změní. Měli bychom jít k lepším zítřkům,“ dodal s tím, že se s tímto cílem hodlá účastnit komunálních voleb i voleb do Evropského parlamentu.

Chtěl jsem dát Bártovi šanci

Jedničkou plzeňské kandidátky byl Vít Bárta, předseda Věci veřejných. A možná i z toho důvodu Úsvit v tomto kraji příliš neuspěl. Okamura se však hájil tím, že mu chtěl poskytnout prostor se veřejně obhájit, protože ho považuje za oběť politické mafie.

U Bártova zadržení ho prý zarazila skutečnost, že zatímco jsou souzeni lidé, kteří vynesli ven odposlechy Romana Janouška a Pavla Béma, tito dva pánové si vesele běhají na svobodě. „Jak se přezdívali, Mazánek a Koloušek? Nebo Králíček? Já už nevím, je to tady jak v Kocourkově. Největší ryby nám tu běhají a disponují miliony na účtech,“ rozčílil se. „Čeští soudci nám zvlčili, měli by jednou za pět let obhajovat své mandáty. Chtěli bychom totiž postihnout všechny ty podvodníky, co už dvacet let rozkrádají naší zemi,“ naznačil další své plány.

Mezi ně patří i podmínění vyplácení rodičovského příspěvku pravidelnou školní docházkou a zdravotní prohlídkou dětí každé tři měsíce. Jedná se prý o fungující model ze Slovenska, který napomáhá v boji proti zneužívání dětí. „Ty děti jsou chudáci, když je zneužívají od šesti, sedmi let. Teď jsem byl v jednom dětském domově, byla tam romská dívka, která ve čtrnácti letech měla dvouleté dítě. To je ta realita, kterou já vidím,“ vysvětlil svůj postoj Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…