Okamurovo hnutí chce ve volbách 30 mandátů ve sněmovně

20.06.2013 21:22

Zisk patnácti procent hlasů, tedy kolem 30 křesel ve sněmovně, očekává v příštích parlamentních volbách nové hnutí senátora Tomia Okamury Úsvit přímé demokracie. Přestože má prý šanci volby i vyhrát, zůstane v opozici a nebude se nijak podílet na vládě. Díky mandátům ale bude mít dostatečnou sílu na to, aby na poslancích hnutí byl kabinet závislý, řekl dnes Okamura v Plzni.

Okamurovo hnutí chce ve volbách 30 mandátů ve sněmovně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Tomio Okamura

Hlavním bodem programu hnutí, které ve středu oficiálně zapsalo Ministerstvo vnitra, je prosazení přímé volby poslanců, starostů a hejtmanů a zákona o referendu. Hnutí, k němuž se kromě senátora Okamury hlásí ve sněmovně také nezařazený poslanec Radim Fiala (dříve ODS), je také prosadit odvolatelnost přímo volených politiků, zakázat souběh funkce ministra a poslance nebo senátora. Úsvit přímé demokracie požaduje oddělení zákonodárné a výkonné moci, ústavní brzdu neopodstatněnému zadlužování a jasné uzákonění osobní, hmotné a trestní odpovědnosti pro politiky, exekutivu, soudce a státní zástupce.

Okamura představoval osobnosti

Okamura tvrdí, že sympatizantů s jeho hnutím jsou desítky tisíc. "Kdybychom chtěli, měli bychom tisíce a desetitisíce členů, ale naším cílem je mít členů jen několik, řádově kolem deseti," uvedl. Přijmout a prověřit velké množství členů není ani v krátké době do voleb technicky a finančně možné. Hnutí hodlá podle něj dát prostor pro spolupráci stovkám občanských iniciativ, které chtějí změnu.

Okamura dnes v Plzni představil také první regionální garanty a reprezentanty hnutí. V Moravskoslezském kraji je to novinářka Jana Lorencová, Fiala je zástupcem pro Olomoucký kraj, Okamura pro Zlínský kraj, manažer rodinné firmy Georgi Bidenko je reprezentantem pro střední Čechy, novinář Jaroslav Novák pro Ústecký kraj a muzikant, manažer, pilot dopravního letadla a syn zpěváka Karla Černocha Marek Černoch pro Pardubický kraj. V průběhu dalších dní chce hnutí představit osobnosti, které budou převážně také volebními lídry ve zbývajících krajích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…