Okamurův Fiala chce zrušit DPH z prodeje stavebních parcel

22.03.2014 18:31

Od letošního roku zavedenou DPH z prodeje stavebních pozemků kritizuje poslanec hnutí Úsvit Radim Fiala. Podle něj mají poslanci nyní možnost tuto chybu napravit.

Okamurův Fiala chce zrušit DPH z prodeje stavebních parcel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Spolu s Okamurou byl na besedě i poslanec Úsvitu Radim Fiala

Fiala poukazuje na to, že došlo k rapidnímu skoku zdanění a to z 0 % rovnou na 21 %. „Nově je pozemek od daně z přidané hodnoty osvobozen až po uplynutí 5 let od vydání prvního kolaudačního souhlasu nebo ode dne, kdy bylo započato první užívání stavby, a to k tomu dni, který nastal dříve,“ vysvětlil.

Cena pozemku pod bytem tvoří 15 až 30 procent ceny stavby. „Hlavní důsledek změny tedy je a bude růst cen nových staveb. Jen u nejmenších bytů to může znamenat zdražení řádově o desítky tisíc korun. U staveb větších se projeví zdražení v řádech statisíců,“ varuje před možnými důsledky.

Celý text ZDE.

Argumentuje také nejnovějšími údaji Českého statistického úřadu, podle nichž se počet dokončených bytů v lednu 2014 meziročně snížil o 23,7 % a činil 1 762 bytů. „Počet dokončených bytů v rodinných domech se snížil o 15,6 %. V bytových domech klesl dokonce o 51,8 %.“

„Jako poslanci hnutí Úsvit jsme byli v listopadu minulého roku postavení před hotovou věc, buď jsme měli přijmout zákonná opatření Senátu jako celek a tedy i včetně oné zásadní chyby, nebo jsme mohli hlasovat pro ohrožení stability celého českého právního řádu. Dnes však máme reálnou možnost napravit chybnou právní normu, na kterou jsme od samého počátku upozorňovali,“ dodal Fiala.

Celý text Radima Fialy je zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…