Okamurův Úsvit nakonec Sobotkovu vládu nepodpoří

18.02.2014 9:35

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura na dnešní tiskové konferenci před hlasováním o důvěře vládě Bohuslava Sobotky (ČSSD) prohlásil, že členové poslaneckého klubu vládu svými hlasy nepodpoří a odejdou ze sálu. Předsedové koaličních stran ČSSD, ANO a KDU-ČSL totiž nesplnili požadavek Úsvitu, který slíbil podporu výměnou za prosazení obecného referenda.

Okamurův Úsvit nakonec Sobotkovu vládu nepodpoří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura v rozhovoru s poslancem Davidem Kádnerem

Poslanci hnutí Úsvit přímé demokracie byli ochotní podpořit vládu svými hlasy výměnou za to, že koalice prosadí obecné referendum - stěžejní bod programu hnutí Tomio Okamury.

Právě Úsvit byl podle informací deníku Právo jediným klubem, který mohl vládu ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL aktivně podpořit. Jak v pondělí řekl listu šéf čtrnáctičlenného klubu Radim Fiala, rozhodne postoj koaličních stran k možnosti schválení zákona o obecném referendu.

„V případě, že nám řeknou ano a že v programu nebudou žádné nesplnitelné věci, tak my tu vládu podpoříme. Neznamená to ale, že vládu budeme podporovat po celé období. Ke každému zákonu budeme přistupovat ad hoc. Ale dáme vládě šanci," uvedl Fiala.

Lídři koalice výzvu nevyslyšeli

Okamura v této věci také osobně předal premiéru Bohuslavu Sobotkovi výzvu předsedům koaličních stran s nabídkou podpory při hlasování o důvěře vládě výměnou za uzákonění v praxi skutečně funkčního referenda.

Jak dnes Okamura uvedl na tiskové konferenci, lídři koalice tuto výzvu nevyslyšeli. Poslanci hnutí Úsvit tedy před hlasováním o důvěře vládě odejdou ze sálu a svými hlasy kabinet nepodpoří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…